INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pro řešení problémů a finančních ztrát našich exportérů na Ukrajině a nyní i v Rusku doporučuji zaměřit marketingové plány na Vietnam s 92 miliony obyvatel, který je členem WTO i sdružení ASEAN a loni měl růst HDP 5,3 %. Letos budou zrušená cla mezi zeměmi sdruženými v ASEAN, což zahrnuje asijský trh s 550 miliony obyvatel. Světová banka zveřejnila předpokládaný růst HDP ve Vietnamu v letech 2014 i 2015 ve výši 5,4 %, což dokazuje stabilní ekonomiku této rozvijící se země, kde žije přes dvě stě tisíc česky, nebo slovensky mluvících lidí a ve které je o naše služby, výrobky a technologie zájem.

Loni 22. března vydala vláda VSR rozhodnutí o vybudování high-tech průmyslu ve Vietnamu, což je velmi důležité zejména pro naše strojaře. Ve Vietnamu se připravuje výstavba 13 atomových elektráren, ale také dálnice od hranic Číny až do Hočiminova Města ze dvou třetin s osmi jízdními pruhy a se 106 mosty. Již začaly přípravné práce stavby nadzemního přepravního kolejového systému se 17 terminály v Hanoji, metra v Hočiminově Městě i nového letiště v Hanoji, které má být největším letištěm v celé Asii. Vietnam patří mezi prioritní proexportní země ČR. Navíc Vietnam protestuje proti umístění čínské vrtné plošiny u jeho pobřeží a tak v této zemi mizí konkurence Číny, což je nutné rychle využít.

Vietnam však výrobky a technologie nepoptává, to dělají pouze x-tí zprostředkovatelé, do Vietnamu jezdí celý svět nabízet. A to je nutné si uvědomit. Je nutné také znát vietnamské obchodní zvyklosti. Ve Vietnamu je nejoblíbenějším nápojem pivo a žije tam 206 tisíc Vietnamců, kteří hovoří česky nebo slovensky.

Z Vietnamu lze také mnohé komodity levně dovážet. Vietnam je největším světovým vývozcem kávy Robusta (vhodné pro Nescafé), druhým největším vývozcem rýže na světě, čtvrtým světovým vývozcem krevet a třetím největším vývozcem ropy v Jihočínském moři. Vietnam má největší ložisko nejčistšího antracitu na světě - 1234 milionů tun, ložisko zemního plynu 5 bilionů m3, obrovské zásoby bauxitu a mědi, ale také drahé kovy včetně platiny.

Pro naše podnikatele je důležité, že jsou platné Smlouva mezi vládou ČR a vládou VSR o zabránění dvojího zdanění z roku 1997 a Dohoda mezi vládou ČR a vládou VSR o podpoře a vzájemné ochraně investic z roku 1998. Průměrná měsíční mzda kvalifikovaného dělníka je ve Vietnamu v přepočtu 2500,- Kč, středoškoláka 4500,- Kč a vysokoškoláka 8500,- Kč. Výhodné je, že Vietnam používá latinku a kontrakty se připravují v angličtině. V této "zemi úsměvů" je 31 milionů uživatelů internetu a velký zájem o hospodářskou spolupráci, což potvrdil místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí VSR Pham Binh Minh 24. července při návštěvě naší země.

Ze zkušeností z 19ti leté marketingové práce ve Vietnamu zájemcům doporučuji, aby nelétali zbytečně do Vietnamu, aby si vždy nejdříve provedli ve Vietnamu kvalitní teritoriální marketing a pak teprve uskutečnili akviziční návštěvu této překrásné a velmi se rozvíjející země. Za 47 návštěv Vietnamu i díky zkušenostem s vedením výstavby továrny na biohnojiva v Hai Duong ( místo plánovaných 3 let jsem ji v roce 2005 jako manažer realizace výstavby postavil za 353 dní a funguje bez jediné reklamace 9 let!) a také znalostem, které jsem získal při loňském 8 měsíčním bydlení v Hanoji, jsem poznal mnoho nových obchodních zákonitostí i postupů v tomto teritoriu i fakt, že velmi důležité jsou osobní konexe. 

Marcel Winter

Předseda Česko-vietnamské společnosti

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3