INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Zavedení registračních pokladen by podle většiny českých manažerů omezilo daňové úniky a zvýšilo příjmy státního rozpočtu. Naopak k efektu účtenkové loterie jsou spíše skeptičtí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Mazars. Registrační pokladny už před lety zavedlo Slovensko, nedávno k nim přidalo ještě loterii. Svůj předobraz má na Slovensku i takzvaná daňová Kobra, na jejíž českou verzi mají zatím manažeři různé názory. Průzkumu se zúčastnilo 102 respondentů, většina z nich v českých firmách zastává posty výkonných a finančních ředitelů.

„V podnikové praxi má zjevně největší zastoupení názor, že zavedení registračních pokladen by sice pomohlo zvýšit výběr daní, ale že předpokládaný účinek je přeceňovaný. V našem průzkumu takto odpovědělo 48 % dotázaných. Registrační pokladny jednoznačně podporuje 14 % dotázaných, kteří zároveň věří, že by znamenaly významné navýšení příjmů státního rozpočtu,“ řekl Pavel Klein, vedoucí partner daňového oddělení Mazars. V součtu to znamená, že registrační pokladny podporuje 62 % respondentů. Nový způsob elektronické evidence tržeb je součástí koaličního programu české vlády, podle kritiků však neúměrně zatíží drobné živnostníky, zvláště v maloobchodu a službách.

Účtenková loterie, která motivuje zákazníky, aby vyžadovali od svých dodavatelů doklad, který je následně slosován, většinovou podporu manažerů nemá. V odpovědích na otázku přínosu účtenkové loterie se respondenti dělí na dva podobně velké tábory. V pozitivní přínos loterie věří 44 % respondentů, opačné stanovisko zastává 41 % manažerů. Slovensko spustilo účtenkovou loterii loni na podzim. Šance na výhru v podobě finančních a věcných cen motivovala asi 450 000 lidí, kteří za sedm měsíců od spuštění přihlásili do loterie 59 milionů účtenek.

Možný pozitivní vliv této loterie na roční výnos daně z přidané hodnoty je sedm až osm milionů eur (192 až 219 milionů korun), odhadlo v květnu slovenské ministerstvo financí. „Vzhledem k tomu, že roční výběr daně z přidané hodnoty se na Slovensku loni blížil pěti miliardám eur, tak výtěžek účtenkové loterie působí téměř zanedbatelným dojmem. Přínos však spočívá už v samotném faktu, že díky loterii tlačí zákazníci na obchodníky, a zvyšují tak jejich disciplínu při výdeji účtenek,“ uvedl Jaroslav Křivánek, partner daňového oddělení Mazars.

 Na zřízení daňové Kobry se v dubnu po slovenském vzoru dohodla ministerstva financí a vnitra, oficiálně začal útvar pracovat v červnu 2014 a podle dostupných informací pracuje už na pěti kauzách. Projekt, který patří ke stěžejním vládním plánům v daňové oblasti, propojuje finanční správu, policii a celní správu. Cílem je účinněji bojovat proti daňovým únikům a kriminalitě. Manažeři oslovení v průzkumu společnosti Mazars se v otázce na účinnost Kobry neshodli.

V omezení úniků zásluhou Kobry jednoznačně věří jen necelá 3 % procenta manažerů. Podle dalších 44 % dotázaných sice může mít pozitivní vliv, avšak záleží na tom, jak efektivně bude pracovat. Zbytek respondentů průzkumu Kobře příliš nevěří, někteří ji dokonce považují za mediální bublinu a populistický krok, případně nemají vyhraněný názor.

(tz)

 

 

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3