INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Investice na českém realitním trhu v roce 2014 vzrostly o 77 % na 1,97 miliardy eur. Objem pronajatých prostor na průmyslovém trhu dosáhl rekordu – 1,3 milionu metrů čtverečních. Vyplývá to z nejnovější zprávy o vývoji realitního trhu zahrnující investiční, kancelářský a průmyslový trh v Praze a celé České republice v roce 2014. Ten byl druhým nejúspěšnějším rokem od začátku celosvětové hospodářské krize.

Téměř 60 % objemů investic bylo vedeno českými a americkými investory a své první významné transakce provedly i nové skupiny z Ruska a Slovenska. Objem transakcí v meziročním srovnání vzrostl o 77 % a počet uzavřených transakcí se zvýšil z 28 na 41.

Ve druhé polovině roku došlo k téměř dvojnásobnému objemu transakcí v porovnání s prvním pololetím: 1,29 miliardy eur vs. 0,68 miliardy eur. Průmyslový sektor dominoval roku 2014 s 38% podílem na celkovém objemu transakcí, což představuje 744 milionů eur v absolutním vyjádření. To se ukázalo jako výjimečná situace, protože kancelářské a maloobchodní prostory bývají obvykle nejvyhledávanějšími.

Jednou z největších transakcí v průmyslovém sektoru byla koupě logistického portfolia dvou fondů spravovaných společnostmi Tristan Capital Partners a VGP společností P3 za 523 milionů eur. Na druhém místě v hledáčku investorů byly kanceláře s transakcemi ve výši 516 milionů eur, což představuje 26% podíl na celkovém ročním objemu investic. V roce 2013 zaujímaly investice do kanceláří 62% podíl, tedy 690 milionů eur. Maloobchodní sektor v roce 2014 evidoval obchody ve výši 324 milionů eur, což znamená 17% podíl.

Společnost Colliers předpokládá, že trend silné aktivity bude pokračovat i v roce 2015 s tím, že trh má potenciál překročit hranici dvou miliard eur. „Poslední dva roky se ukázaly jako velmi úspěšné a my předpovídáme pokračující úspěch i pro rok 2015,“ řekl Chris Sheils, ředitel investičního oddělení, Colliers International v České republice.

Roku 2015 má dominovat prodej hlavních průmyslových portfolií a nákupních center. Kancelářský sektor by měl i nadále zaujímat podobné absolutní objemy transakcí. Očekává se také návrat investorských skupin, které nebyly aktivní od hospodářské krize, a stejně tak i zvýšená dostupnost levného dluhového financování, které pomáhá řídit objemy investic.

Pražský kancelářský trh ve 4. čtvrtletí 2014

Celková plocha moderních kancelářských prostor překročila na konci roku 2014 hranici 3 milionů m2. Z hlediska výstavby byly nejaktivnější čtvrté a druhé čtvrtletí, které významně přispěly k celkovým 148 800 m2 nových kancelářských ploch dodaných na trh v roce 2014, což je nejvyšší objem od roku 2009. Míra neobsazenosti vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí na 15,3 %, což představuje 463 300 m2. Na konci roku 2013 to přitom bylo 389 000 m2.

„Zvýšení míry neobsazenosti lze přičíst vysokému objemu nově dokončených prostor na konci čtvrtého čtvrtletí,“ řekla Jana Vlková, vedoucí oddělení kancelářských prostor Colliers International v České republice.

Ve čtvrtém čtvrtletí byly dokončeny kancelářské budovy ArtGen (23 800 m2) na Praze 7, City West C1+C2 (24 070 m2) na Praze 5 a Quadrio (16 100 m2) na Praze 1.

Colliers předpokládá, že v roce 2016 bude dokončeno 44 000 m2, čímž by se míra neobsazenosti měla snížit. Hrubá poptávka v roce 2014 dosáhla 332 000 m2, což představuje nejvyšší poptávku za poslední čtyři roky.

Objem pronajatých ploch ve čtvrtém čtvrtletí činil 111 500 m2, což znamená růst o jednu pětinu ve srovnání s předchozím čtvrtletím a o 37 % v meziročním srovnání. Nejaktivnější byl IT sektor, který si z celkového objemu pronajatých prostor ukrojil 18 %. Základní nájemné za kancelářské prostory nejvyšší kategorie zůstává relativně stabilní; ve vnitřním městě se mírně snížilo na 14,5 – 17 eur/m2/měsíc a ve vnějším městě zůstalo na 13 -14,5 eur/m2/měsíc.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3