INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Asociace certifikovaných účetních ve spolupráci s Institutem manažerských účetních ve své poslední studii sestavila žebříček pěti vlivů, které budou hrát klíčovou roli při proměně nejvyšší pozice finančního oddělení ve firmách. Těmi jsou kolísání ekonomiky, riziko ekonomického prostředí, množství dat, digitální technologie a přirozený talent.

Kolísání ekonomiky a rizika spojená s tímto prostředím představují trvalou výzvu. „Vnější prostředí bude pro finanční ředitele vždy nesmírně problematické. Určitě nelze očekávat, že by se ekonomika dlouhodobě ustálila na nějaké úrovni, stále zde budou velká rizika. Pokud k tomu přičteme další problémy jako transformaci obchodních modelů a jím podobné, většina ředitelů se při snaze o rozvoj firmy udržitelným způsobem bude v budoucnosti pohybovat ve velmi náročném terénu,“ vysvětlila Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro ČR, Slovensko a Maďarsko.

            Studie dále naznačila, že finanční ředitelé jsou pod tlakem v souvislosti se správným využíváním dat. Finanční oddělení se musí přizpůsobit a musí zajistit, aby jeho aktivity byly v souladu s širší firemní strategií. Firmy dobře využívající data, která jsou jim k dispozici, mají konkurenční výhodu. Problémem však zůstává, jak nalézt takové údaje, jež finančním oddělením pomohou sledovat a hlásit důležité trendy, a následně pomohou celým firmám učinit ta správná obchodní rozhodnutí. Využívání digitálních technologií představuje výhodu, kterou mají vedoucí finančních oddělení k dispozici především při rozhodování o tom, jaké investice upřednostnit v zájmu růstu firmy. Digitální technologie se stávají jedním z hlavních nástrojů finančního vedení. Odpovědností finančních ředitelů bude zajistit, aby se koncept SMAC (social, mobile, analytics and cloud) stal strategickým nástrojem pro dosahování změn.

            V neposlední řadě došla studie k závěru, že míra talentu finančního vedení bude v budoucnosti pro úspěch firmy životně důležitá. Avšak vzhledem k systému, jakým se v současnosti vybírají kandidáti na nejvyšší pozice, je tradiční pojetí funkce finančního ředitele ohrožena. „Jednou z největších neznámých, které bude funkce finančního ředitele v budoucnosti čelit, je otázka, odkud budou pocházet talentovaní adepti finančního vedení. Je to důležitá věc a firmy si budou muset velmi pečlivě promyslet, jakým způsobem vychovají příští generaci finančních lídrů,“ doplnila Kateřina Benešová.

(tz)

            Vlastnosti, kterými disponují úspěšní finanční ředitelé, doznaly změn. V ekonomice orientované na zákazníka jsou pro úspěch firmy nezbytná nehmotná aktiva jako data, značka, talent a inovace. V budoucnu bude velice důležité, zda finanční ředitelé přijmou tuto strategii za svou a přizpůsobí jí své jednání.

            Průzkumu se zúčastnilo 1631 členů ACCA a IMA z celého světa. Sdělovali své názory ohledně znalostí, zkušeností a priorit finančních ředitelů v současnosti i budoucnosti. Součástí průzkumu byly i hloubkové individuální rozhovory s finančními profesionály ve vyšších funkcích z celého spektra podniků.          (tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3