INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Fenoménem 21. století se stává takzvaný Průmysl 4.0. V rámci něho automatizace výrobních procesů postupně nahrazuje lidskou pracovní sílu a vznikají moderní pracoviště. V nich některá povolání zcela nahrazují roboti a mění se také uspořádání výrobních hal. Roste však poptávka po specializovaných zaměstnancích, zefektivňuje se výroba a zanikají zdraví i bezpečnost ohrožující činnosti.

Čtvrtá průmyslová revoluce neboli Průmysl 4.0, jak bývá nazývána současná proměna tržní ekonomiky, s sebou z pohledu průmyslových podniků nese potenciál zvýšení produktivity, jakosti a konkurenceschopnosti výroby. Vlivem automatizace výroby postupně dochází ke změnám průmyslového provozu a struktury pracoviště. Variant uspořádání výrobní haly je mnoho, trendem moderní doby jsou automatická multitechnologická zařízení, která v sobě kombinují funkce několika technologií.

            „To nejenom snižuje rozsah manipulačních operací, ale zároveň šetří i prostor ve výrobní hale. Průmyslová výrobní linka totiž obsahuje roboty pro výrobu, transport i montáž. Ušetřený prostor se pak v halách nejčastěji využívá pro skladování, což je pro firmy méně náročné na logistiku, a tím pádem i ekonomicky výhodnější,” uvedl Jaroslav Nikodým ze společnosti Borga, která se zabývá výstavbou a rekonstrukcí průmyslových hal.

            Průmyslové haly, zapadající do konceptu Průmyslu 4.0, lze typicky rozdělit do výrobních, čistých a skladovacích sektorů. Výrobní a čisté prostory by měly oddělovat propustě, návaznost jednotlivých sektorů musí zajistit plynulost výrobního procesu. O tom, že automatizované technologie zcela nahradí lidské zaměstnance, se vedou diskuze již desítky let a prohlubují se v souvislosti s tím, jak tento trend do českých nebo na českém území působících firem postupně proniká. Nejistota zaměstnanců je výraznější zejména v odvětvích, kde má manuální činnost jednodušší charakter a pravidelně se opakuje. V případě méně kvalifikovaných zaměstnanců totiž trend jasně ukazuje, že nabízených pracovních pozic ubývá. Pokud se automatizuje výroba a snižuje se nabídka pracovních pozic s nižšími kvalifikačními požadavky.

            „Úbytek méně kvalifikovaných zaměstnanců souvisí nejenom s celkovou automatizací výroby, ale také s trendem zaměstnávání lidí ve výrobě dočasně, přes agentury. Pro firmy je to levnější a výhodnější řešení,” řekla Gabriela Kodenková z personální agentury Talentica, která se zaměřuje na nábor technických profesí. Vlivem toho dochází k nárůstu požadavků na počet zaměstnanců na specializované pozice. Důležité je zejména odpovídající vzdělání, praxe z obdobné pozice je vždy výhodou, a pokud je pozice zaměřená na kontakt se zahraničím, je nutná i komunikativní úroveň cizího jazyka.

            Trend úbytku méně kvalifikovaných pracovních pozic vlivem automatizace výroby, s níž souvisí vznik nových specializovaných profesí, bývá označován také jako Práce 4.0. Legislativa, která reguluje poměr zaměstnanců a strojů v průmyslových podnicích, neexistuje.       

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3