INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podle průzkumu z roku 2014 patří pojistné na sociální zabezpečení v Česku k nejvyšším na světě. Zatímco u průměrné měsíční mzdy jsou náklady na sociální pojištění v porovnání s dalšími 36 státy průměrné, při příjmech okolo 50 tisíc korun patří Česko mezi nejdražší země. V roce 2017 se navíc minimální zálohy na sociální pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné poprvé dostanou přes hranici dvou tisíc korun. Slevy by se ale nově měly dočkat rodiny s dětmi.

Pojistné odváděné zaměstnavatelem je v České republice 34 procent. Zaměstnavatelé platí z hrubé mzdy 25 procent na sociální a devět procent na zdravotní pojištění. Navíc ještě platí zaměstnanec odvody na sociální pojištění 6,5 procenta z hrubé mzdy a 4,5 procenta na zdravotní. Ve Švýcarsku přitom zaměstnavatelé platí jen necelých osm procent, ve Velké Británii necelých 14. „Při srovnávání jednotlivých států je ale třeba mít vždy na paměti, že struktura odvodů do státního rozpočtu je v každém státě jiná. Například v Dánsku je povinné pojistné v porovnání s ostatními státy velmi nízké, protože je většina dávek financována z daní, které jsou naopak vyšší než v ostatních zemích,“ upozornila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

Odvody podnikatelů jsou v porovnání se zaměstnanci nižší, v roce 2017 ale budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Minimální zálohy na pojištění příští rok totiž opět vzrostou. „Podle návrhu, ze kterého se vypočítávají minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění pro rok 2017, vzrostou minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění podnikatelům celkem o 185 korun měsíčně. Minimální měsíční záloha na sociální pojištění by se v roce 2017 měla zvýšit ze současné částky 1972 na 2068 korun. Zálohy na zdravotní pojištění pak vzrostou z 1823 korun na 1912 korun. Minimální nemocenské pojištění by mělo i nadále zůstat ve výši 115 korun,“ popsala Blanka Štarmanová.

Češi se ale o výši odvodů na pojistné příliš nezajímají, mezery mají zejména v oblasti sociálního pojištění. Každý druhý Čech nezná částku, kterou na toto pojištění odvádí. Řada z nich netuší, co se z odvodu hradí. „Sociální pojištění má tři složky - důchodové pojištění, nemocenské pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Platí ho zaměstnanci i osoby samostatně výdělečně činné. Zaměstnanci se na sociální pojištění strhává měsíčně 6,5 procenta z hrubé mzdy, další peníze – odpovídající 25 procentům hrubé mzdy – za něj platí zaměstnavatel. Osoby samostatně výdělečně činné platí celé pojistné sami. Pro zaměstnance je účast na všech třech složkách sociálního pojištění povinná, pro podnikatele je nemocenské pojištění dobrovolné. U zaměstnance se sociální pojištění počítá z hrubé mzdy, u živnostníků je vyměřovacím základem polovina jejich příjmů po odečtu výdajů,“ vysvětlila Blanka Štarmanová.

Koncem roku 2017 se v oblasti sociálního pojištění chystají další změny. Přivítají je zejména rodiny s dětmi, naopak ti bezdětníbudou platit víc. Podle návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR by nárok na sníženou sazbu pojistného měl mít zaměstnanec, který pečuje o dvě a více nezaopatřených dětí. Bezdětným poplatníkům a těm s jedním dítětem zůstane stávající sazba pojistného, tedy 6,5 procenta. Při péči o dvě děti to bude pět procent, u tří dětí 2,5 procenta a u čtyř a více dětí podle návrhu pojistné zaplatí jen zaměstnavatel. Změna se dotkne i podnikatelů. Ti letos odvádějí 29,2 procenta, sazba nadále zůstane bezdětným podnikatelům a těm s jedním dítětem. Sazba pro ty se dvěma potomky bude 27,7 procenta, u tří dětí 25,2 procenta, u čtyř a více dětí 22,7 procenta. Nárok na snížené pojistné bude moci uplatnit jen jeden poplatník žijící s dítětem ve společné domácnosti. Sleva bude navíc jen dočasná. Snížené pojistné lze uplatňovat pouze po dobu nezaopatřenosti dítěte, maximálně do 26 let. Potom začne rodič platit základní sazbu, stejně jako bezdětní lidé. V případě, že návrh zákona bude vládou schválen a za předpokladu hladkého legislativního procesu by

O portálu EDANĚ.CZ

www.edane.cz

Na portálu www.eDane.cz si mohou poplatníci zadat zpracování daňového přiznání od ledna 2015. Na českém trhu dosud unikátní služba probíhá kompletně on-line, bez nutnosti osobní návštěvy daňového poradce. Poplatník vyplní objednávku, přiloží dokumenty v elektronické podobě a nejpozději do tří pracovních dnů obdrží do e-mailové schránky odborně zpracované daňové přiznání ve formátu PDF a XML. Služba funguje také pro písemnosti pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Společnost eDane s.r.o. je partnerskou společností renomované poradenské společnosti TaxVision s.r.o.

O společnosti TAXVISION

www.taxvision.cz

TaxVision působí na českém trhu déle než deset let a své služby poskytuje jak českým, tak zahraničním klientům. Vyniká v procesech vedení účetnictví, zpracování mezd a daňového poradenství – celý tým TaxVision tvoří zkušení odborníci působící dlouhodobě ve svém oboru, kteří se neustále vzdělávají a účastní se školení. Kromě klasických daňových a účetních služeb poskytuje TaxVision ekonomické rozbory firmám na míru, vyhotovuje nákladové analýzy, cenové kalkulace, analýzy ziskovosti a návratnosti investic a další důležité nástroje pro podnikatele. Mezi klienty společnosti TaxVision se řadí fyzické i právnické osoby, malé, střední i velké podniky, národní a nadnárodní korporace i neziskové organizace. Komplexní služby poskytuje vedle češtiny také v anglickém a německém jazyce.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3