INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ke konci loňského roku bylo v registru nespolehlivých plátců DPH 7 457 subjektů. V roce 2016 se jejich celkový počet zvýšil o 3 903, a jen v průběhu prosince jich přibylo 531. Statistiky zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

„Mezi lety 2015 a 2016 se počet nespolehlivých plátců DPH v České republice zvýšil o 110 procent
z 3 554 na 7 457 subjektů,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že v posledních měsících loňského roku noví nespolehliví plátci DPH přibývali rychlejším tempem. „Poslední kvartál 2016 byl v loňském roce z pohledu přírůstku nejdynamičtější, jejich počet vzrostl o 1 283,“ doplnila Petra Štěpánová z Bisnode.

Nejvíc nespolehlivých plátců je mezi společnostmi s ručením omezeným (5 722, tj. 76,7 procent)
a živnostníky (1 173, tj. 15,7 procent). „Z dlouhodobějších statistik vyplývá, že mezi nespolehlivými subjekty roste podíl společností s ručením omezeným, naopak podíl živnostníků klesá,“ upozornila analytička Bisnode. Z pohledu právní formy podnikatelského subjektu ale největší podíl nespolehlivých plátců vykazují evropské společnosti (7,7 procent), společnosti s ručením omezeným (3 procenta)
a družstva (2,8 procent).

Více než polovinu nových nespolehlivých plátců DPH v roce 2016 tvořily firmy s tržbami do 10 milionů korun. S 22 procenty následovaly subjekty, které tržby dle klasifikace ČSÚ neuvádí nebo nevykazují a s 17 procenty společnosti s tržbami mezi 10 a 60 miliony korun

Téměř polovina nových nespolehlivých plátců DPH v loňském roce má registrované sídlo v Praze. V rámci celé populace firem, které spolehlivě neodvádí daň z přidané hodnoty, má v hlavním městě adresu více než dvě pětiny subjektů. V uplynulém roce vysoké nové přírůstky zaznamenal dále Středočeský (14 procent) a Jihomoravský kraj (13 procent).

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3