INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

České firmy objevují Paraguay. A to hlavně v oblasti dopravní infrastruktury nebo IT služeb či obrany. Ve dnech 20. - 21. března reprezentovala podnikatelská delegace v čele s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem Českou republiku na III. Investičním fóru Evropa-Paraguay.

Hlavním cílem mise vedené náměstkem Vladimírem Bärtlem bylo upozornit na celkové možnosti českého průmyslu a exportní nabídky a také projednat očekávání, která plynou pro Českou republiku z dohody mezi EU a Mercosurem jako společným trhem nejdůležitějších ekonomik Jižní Ameriky.

Zahájení fóra, kde se představily firmy z Paraguaye, tamních regionů či Evropy, se uskutečnilo za účasti prezidenta Paraguaye Horácia Cartese a dalších představitelů paraguayské vlády. Náměstek Vladimír  Bärtl pronesl úvodní slovo, kde mimo jiné za ČR podpořil další vyjednávací kolo mezi EU a Mercosurem, které tento týden probíhá v Buenos Aires. Do Paraguaye odjelo i několik českých firem, aby navázaly nové kontakty pro spolupráci. Mise se zúčastnily společnosti Bright Way Solution, a.s., Česká zbrojovka a.s., EGAP, a.s, JAWA Moto spol. s r.o., LOM Praha Trade a.s. a MESIT Defence, s.r.o.

Náměstek Vladimír Bärtl  se během svého pobytu sešel s vedením paraguayského Ministerstva pro informační technologie a komunikace, kde jednal o zapojení českých firem do tvorby e-governmentu v Paraguayi.  Při jednání se mohl odkázat na velmi úspěšný projekt firmy Mikroelektronika Vysoké Mýto, která dodá paraguayskému Asunciónu systém elektronického odbavení městských autobusů. Setkal se také s ministrem průmyslu a obchodu Paraguaye Gustavem Leitem a náměstkem ministra průmyslu a obchodu pro malé a střední podniky Victorem Bernalem.

"V Paraguayi existují projekty, které mohou výrazně zvýšit náš obchod s touto jihoamerickou zemí. Nechceme, aby se jednalo o izolované případy. Proto jsem chtěl se zástupci vlády i dalších institucí probrat možnosti širší spolupráce a představit jim kapacity ČR. Jsem rád, že se setkáváme s vedením všech klíčových ministerstev," uvedl Vladimír Bärtl.     

Bilaterální jednání mezi českou a paraguayskou stranou se konala také v oblasti hornictví a energetiky. Přestože v Paraguayi pokrývá vyrobená energie z vodní elektrárny Itaipu téměř 100 % spotřeby, vláda uvažuje o výstavbě malých vodních elektráren. Řada českých firem je v tomto sektoru již v regionu aktivní, a tak by se mohly zapojit i do projektů v Paraguayi.

V rámci dalších schůzek byl prezentován i český obranný průmysl. Na bilaterálních jednání s představiteli Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra Paraguaye bylo zdůrazněno, že ČR nechce jen prodávat své výrobky, ale chce také podpořit vzájemnou spolupráci ve výrobě, ve výzkumu a vývoji včetně inovací.

"Technologická spolupráce je z pohledu Paraguaye klíčová. V tom může značně napomoci dohoda mezi EU a Mercosurem. Věřím, že dojde k posunu ve vyjednávacím kole, které tento týden probíhá v Argentině. Na dohodu se čeká dlouho a může přinést opravdu výrazné zlevnění obchodu pro firmy na obou stranách," dodal náměstek Vladimír Bärtl.

Pracovní program delegace pokračuje ve dnech 22. a 23. března jednáními v Argentině.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3