Žijeme v turbulentní době, vše okolo nás se proměňuje. Ve velkém se to dotýká především podnikové sféry, zaměstnanců, pracovišť a technologií. Dokážeme na změny včas a správně reagovat? Ptali jsme se Jaroslavy Rezlerové, generální ředitelky ManpowerGroup s.r.o.
Pracovních nabídek přibylo v lednu nejvíce v Praze, firmy zde na úkor ostatních krajů v uplynulém měsíci nabídly celých 17 procent pracovních příležitostí. Podíl nejnabízenější dělnické profese meziročně poklesl, přesto jí patřilo 7,2 procent všech nabídek. Dohromady 11 procent benefitů směřovalo zaměstnance do příjemného pracovního prostředí či lákalo na firemní akce.
Přibližně až na čtvrtinu pracujících číhá syndrom vyhoření. Nejčastěji jsou jím ohroženi ti lidé, kteří pracují v náročných povoláních nebo oblastech, jako jsou bezpečnostní složky, zdravotníci, lékaři, ale například také učitelé, manažeři nebo údajně podnikatelé. Na základě vlastních zkušeností si troufnu říci, že v případě podnikatelů s tím tak docela nesouhlasím. Lidem, kteří opravdu mají podnikatelské myšlení, hrozí něco takového naprosto výjimečně.
Jeden typ není lepší než druhý a jsou mezi nimi značné rozdíly. Výběr mezi korporátem a menší firmou závisí na osobnosti každého člověka a jeho očekávání. Chcete pracovat pod velkou zavedenou firmou, kterou každý zná? Zvládáte více byrokracie a nekonečné reportování, jen když dostanete vysoký plat? Nebo volíte malou či střední firmu, která se vyznačuje větší flexibilitou, menším tlakem, ale čeká vás pomalejší kariérní postup? A platí vůbec tyto představy o jedné, či druhé straně?
Zatímco v roce 1999 se brambory v Česku pěstovaly na 30 000 ha zemědělských ploch, předloni to bylo už jen 22 800 ha. Podobně jsou na tom i další tradiční plodiny jako cibule, česnek nebo křen a ústup se nevyhnul ani některým chovům v živočišné výrobě. Vrátit tradiční české plodiny v dostatečné míře nejen na pole, ale také na talíře restaurací, si nyní dala za cíl nová Iniciativa České pole.
Požadavky na dovednosti v oblasti IT se vyvíjejí rychleji než kdy dříve. Úzce specializované technické dovednosti jsou vysoce ceněné, zatímco měkké dovednosti jsou v procesu náboru zaměstnanců opomíjeny.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...