Společnost ManpowerGroup Česká republika dnes zveřejnila výsledky průzkumu „ManpowerGroup index trhu práce“ pro první čtvrtletí roku 2023. V rámci průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro první čtvrtletí 2023 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 510 zaměstnavatelů v ČR položena otázka:
Patnáct největších maloobchodních firem v roce 2021 vytvořilo tržby přesahující 279 miliard korun. 42 % z nich ovládají subjekty registrované v Nizozemí, za nimi následují vlastníci z Německa (19 %), Rakouska (17 %) a Česka (13 %). Vyplývá to z analýzy Dun & Bradstreet. Žebříček největších maloobchodních řetězců podle generovaných tržeb vedou prodejci potravin.
Analytici portálu Platy.cz rozebrali aktuální vývoj zaměstnaneckých benefitů v České republice. Část zaměstnavatelů, kteří po pandemii omezovali výdaje v této oblasti, opět do svých lidí opět více investují.
Omezování živočišných produktů v lidské stravě je trend, který mnozí sledují ve jménu humánnosti, etiky, ekologičnosti, ale i zdraví. Proč ne, bavíme-li se však o zdraví, je potřeba vybírat si jiný způsob stravování, který tělu skutečně prospěje.
Na začátku rozvoje civilizace stál přechod lidstva k zemědělské výrobě. Z původních lovců a sběračů se člověk proměňoval na pastevce a zemědělce. A jak dokládá pohled do evolučního vývoje, jsou naše geny zároveň od pradávna stále nastaveny na konzumaci masa, které je důležité pro růst a regeneraci lidského organismu, zejména pak pro imunitní systém.
V roce 2022 rostly mzdy nejvíce lidem z IT v regionech mimo Prahu a Brno, účetním, svářečům a elektrikářům. Zatímco v případě ajťáků šlo o dorovnání mezd na úroveň Prahy, ostatní si přilepšili zejména díky nedostatku uchazečů s jejich kvalifikací. Nejdéle trvá obsadit pracovní pozice Java Developerů, specialistů na IT bezpečnost, svářečů, elektrikářů, účetních a expertů z podnikových služeb se znalostí severských jazyků.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...