Omezování živočišných produktů v lidské stravě je trend, který mnozí sledují ve jménu humánnosti, etiky, ekologičnosti, ale i zdraví. Proč ne, bavíme-li se však o zdraví, je potřeba vybírat si jiný způsob stravování, který tělu skutečně prospěje.
Na začátku rozvoje civilizace stál přechod lidstva k zemědělské výrobě. Z původních lovců a sběračů se člověk proměňoval na pastevce a zemědělce. A jak dokládá pohled do evolučního vývoje, jsou naše geny zároveň od pradávna stále nastaveny na konzumaci masa, které je důležité pro růst a regeneraci lidského organismu, zejména pak pro imunitní systém.
V roce 2022 rostly mzdy nejvíce lidem z IT v regionech mimo Prahu a Brno, účetním, svářečům a elektrikářům. Zatímco v případě ajťáků šlo o dorovnání mezd na úroveň Prahy, ostatní si přilepšili zejména díky nedostatku uchazečů s jejich kvalifikací. Nejdéle trvá obsadit pracovní pozice Java Developerů, specialistů na IT bezpečnost, svářečů, elektrikářů, účetních a expertů z podnikových služeb se znalostí severských jazyků.
Mnoho památek v České republice chátrá. Chybí jim totiž vhodný investor, který najde potřebné prostředky na rekonstrukci a pak i patřičné využití. Velkým problémem mohou být i požadavky památkářů při rekonstrukci objektů. V České republice je v současné době za kulturní památky prohlášeno přibližně 40 000 nemovitostí.
Češi mají výrazné obavy z toho, že stát bude muset kvůli dopadům války na Ukrajině a energetické krizi zvyšovat daně. Strach z jejich růstu má osm z deseti dotázaných Čechů, polovina z toho vyjadřuje vážné obavy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, který se uskutečnil na vzorku 1000 respondentů. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.
Téměř polovina (47 %) Čechů plánuje zimní dovolenou v České republice. Nejčastěji (25 %) chtějí odpočívat a lehce sportovat, aktivní dovolenou se sportem plánuje 22 % lidí. Většinou se chtějí věnovat pěší turistice (57 %) a lehčím procházkám (56 %). 34 % respondentů se chystá na sjezdové lyžování, 27 % na běžky.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...