INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V pondělí 27. června se v Nymburku uskutečnilo v pořadí již 25. valné shromáždění Svazu českých a moravských výrobních družstev. Předseda svazu JUDr. Rostislav Dvořák seznámil přítomné delegáty družstev se stěžejními tématy, jimiž se v uplynulém období zabývalo představenstvo a jednotlivé odbory svazu.

Činnost SČMVD byla soustředěna do tří základních oblastí, jimiž byly rozvoj služeb poskytovaných členským družstvům, hospodaření s majetkem svazu a prosazování společných zájmů členských družstev při jednání s vládou, jednotlivými ministerstvy, státní správou a samosprávou i orgány Evropské unie.

 

Významnou platformou pro prosazování společných zájmů družstev se vedle spolupráce s partnerskými organizacemi, jimiž jsou Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Hospodářská komora ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR, stal také Výbor pro malé a střední podniky a výrobní družstva, který je jedním z výborů Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst. Výbor navázal na činnost pracovního týmu složeného ze zástupců zaměstnavatelských svazů, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a představitelů malých a středních firem a výrobních podniků družstev.

 

Svaz se aktivně zapojuje do řešení řady problémů, aktuálně se jedná například o velký nedostatek pracovníků v oborech, v nichž členská výrobní družstva podnikají. Předseda JUDr. Dvořák ve svém projevu upozornil na příčiny nedostatku pracovníků, jimiž jsou především neuspokojivý stav českého středního a vysokého školství, který neodpovídá potřebám současného trhu práce, i neexistující populační politika státu. Nedostatek pracovníků by mohl být dočasně řešen zaměstnáváním cizinců, především kulturně blízkých Ukrajinců. Svaz již řadu měsíců prosazuje požadavek na rozšíření možností jejich zaměstnávání s důrazem na to, aby změna podmínek byla realizována v časovém horizontu, který umožní její reálné využití v praxi. Na straně odpovědných míst však není odborná úroveň a dostatečná pružnost.

 

V oblasti služeb pro členská družstva poskytují odborní zaměstnanci svazu zdarma profesionální servis odborných činností a služeb ve všech stěžejních oblastech podnikání. Jedná se o právní, finanční a daňové poradenství, zpracování projektů z programů strukturálních fondů, poradenství v oblasti investičního rozvoje, ale také v oblastech ekologie, exportu, marketingu a zaměstnávání zdravotně postižených osob.

 

SČMVD patří mezi největší a nejvýznamnější svazy zaměstnavatelů v České republice. Je představitelem silné skupiny výrobních družstev, zastupuje jejich zájmy na úrovni vlády a Parlamentu ČR, podporuje členská družstva širokou škálou odborných činností a služeb ve stěžejních oblastech podnikání a vytváří a prosazuje podmínky pro jejich rozvoj. Členskou základnu svazu tvoří přes 200 výrobních družstev z celé České republiky, jejichž činnost zahrnuje obory ve stavebnictví, strojírenství, automobilovém průmyslu, chemickém a kosmetickém průmyslu, výrobu automatizovaných pracovišť, nábytku, skla, plastů, obalů, oděvů, šperků a hraček, ale také potravin a poskytování služeb.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3