INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ECK technologiePrvních pět měsíců ostrého provozu elektrárny v Kozomíně prokázal, že zcela nová technologie zplyňování bez problému funguje. Elektrárna vyrobí přes 1000 MWh elektrické energie měsíčně, což pokryje přibližně spotřebu tří tisíc domácností.

Elektrárna v Kozomíně je specifická i tím, že je schopna dosáhnout vyšší účinnosti než ostatní elektrárny stejných parametrů. Takto vysoké účinnosti výroby elektrické energie bylo doposud možné docílit pouze u velkých energetických zdrojů s instalovaným výkonem stovek MWe. „V energetickém centru Kozomín dosahujeme úctyhodné účinnosti přeměny zdrojů na elektrickou energii až 36 %. Dosud známé zdroje elektrické energie této velikosti a typu mají účinnost o 1/3 horší, tedy mezi 22 a 27 %,“ doplňuje Přemysl Kotouček, předseda představenstva Bor Biotechnology. Ekologická bezemisní technologie, která zplyňováním dřevní štěpky vyrábí elektřinu a teplo a která byla vyvinuta ve spolupráci českých firem a českých vědců, je unikátní v rámci celé Evropy i světa.

Elektrárna v Kozomíně současně splňuje nároky nejvýznamnějších evropských trendů:

1.Prvním trendem je snižování závislosti vůči jiným typům paliv jako zemní plyn a ostatní fosilní paliva. To je aktuální zejména v souvislosti se stávající složitou politickou situací, kdy hrozí, že může dojít např. k omezení, výpadkům či řízenému přerušení dodávek zemního plynu v některých zemích.

2.Druhým trendem je energetická nezávislost, kdy každé město či výrobní podnik může mít svůj zdroj, zatímco dnes jsme všichni závislí na velkých centralizovaných energetických celcích, jejichž provoz vyžaduje enormní dopravní zátěž a velké nároky na přenosovou soupravu.

3.Třetím trendem je snižování emisní zátěže. Inovativní systém zplyňování štěpky má oproti klasickému spalování daleko vyšší účinnost, a hlavně probíhá bez kouře, prachu a sazí. Proto je tato výjimečná technologie, šetrná k životnímu prostředí, nově poptávaná ze zahraničí.

4.Čtvrtým trendem je opustit výrobu energie z fosilních paliv cestou účinnějšího využitíobnovitelných zdrojů energie. Proto v Bor Biotechnology dnes využíváme odpadní dřevo pro výrobu elektrické energie a teplo, nicméně naší další metou výzkumu je přeměna odpadu na energii ekologickou cestou, čímž bychom splnili další evropskou výzvu, a to problém nakládání s odpady.

Decentralizace = snížení dopravní zátěže = snížení emisní zátěže.

BOR Biotechnology, a. s.

Česká společnost, založená r. 2008, se dlouhodobě zabývá sběrem, zpracováním a prodejem biomasy ve formě dřevní štěpky pro následné dřevozpracující nebo energetické provozy. V Energetickém centru Kozomín nedaleko Prahy úspěšně provozuje unikátní technologii výroby elektrické energie metodou zplyňování dřevní štěpky. Na nových environmentálních technologiích spolupracuje s českými vědci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Akademie věd ČR. Jejím cílem je provozovat moderní ekologický areál, který elektrickou energii a teplo získané ze štěpky dokonale využívá na inovativní a ekologickou výrobu mateřských rolí papíru, tzv. tissue.

www.borbiotechnology.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3