INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Až půl milionu domácností bude muset do devíti let vyměnit své kotle na tuhá paliva. Donutí je k tomu novela zákona o ochraně ovzduší, která stanovuje nové emisní limity. Ta je zároveň spojena s revizí, na kterou by se měli připravit především majitelé starších kotlů. Stát bude výměnu dotovat přibližně z 50 %, zbytek financí mohou lidé získat například díky výhodnému úvěru od Českomoravské stavební spořitelny.

Týká se výměna kotle i vaší domácnosti? Pak je nejlepším řešením zjistit si jeho skutečný stav a poté si spočítat celkovou výši plánované investice. Velmi užitečným nástrojem je v tomto směru Eko program od Lišky, jehož online Eko kalkulačka na internetových stránkách Českomoravské stavební spořitelny umožňuje zájemcům přesně vypočítat, kolik energie ušetří modernizací svých domovů a kolik je to celé bude stát. „Lidé si zde mohou snadno zjistit, kde lze ušetřit či jaké další úpravy domu nebo bytu mohou pomoci snížit výdaje za energie. Kalkulačka ukáže nejen přesnou spotřebu energie konkrétní domácnosti, ale také návratnost investice vložené do energetického opatření,“ doplnil Rostislav Trávníček, ředitel komunikace ČMSS.

Ne vždy je však nutná kompletní výměna kotle. V některých případech stačí provést řádnou kontrolu topného zařízení a zjištěné nedostatky odstranit. Lidé díky tomu nejen výrazně sníží náklady za energie, ale zajistí také funkčnost a výkon topení. Potřebná kontrola se netýká jenom kotlů na tuhá paliva, ale i kotlů na plyn. „Zásadní je, aby každý rok kotel zkontroloval autorizovaný servis, který vašemu topení prodlouží životnost a zajistí bezpečné fungování. Je nutné si uvědomit, že neudržovaný kotel není nejen nevýhodný, ale také pro své okolí nebezpečný,“ vysvětlil Rostislav Trávníček. Špatně seřízený plynový kotel totiž nezajistí dostatečnou výměnu vzduchu či odtah spalin, čímž může dojít k uvolňování životu nebezpečného oxidu uhelnatého. Ti, co naopak využívají tuhá paliva, nesmí kromě kontroly kotle zapomenout na údržbu komínu.

Pro plánované úpravy mohou klienti ČMSS využít úvěr ze stavebního spoření. Ten je ideální pro ty, kteří mají se stavebním spořením naspořeno 35 -50 % cílové částky. Na webových stránkách ČMSS si lze pro představu lehce vypočítat výši pravidelné splátky. „Úroková sazba je nyní vůbec nejvýhodnější ve své dosavadní historii. Například Českomoravská stavební spořitelna ji aktuálně nabízí pod hranicí tří procent,“ uzavřel Rostislav Trávníček.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3