INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Firmy našly v produktech společností sdružených v ČLFA přirozenou alternativu k bankovním úvěrům. Domácnosti si půjčovaly podobně jako v roce 2012.

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v roce 2013 prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 123,35 miliardy korun, to je o 4,4 % více než v roce 2012. Celkové pohledávky ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci roku 250,53 miliardy korun.

„Rok 2013 byl pro členy ČLFA úspěšný, když vykázali nárůst prakticky ve všech sledovaných segmentech. Za pozornost stojí především výsledky ve financování firem. Zatímco celkový objem podnikatelských úvěrů loni v České republice klesal, ČLFA zaznamenala v oblasti financování firemních investic nárůst. Rostl i objem prostředků, které členové ČLFA poskytli na financování firemního provozu. Je tedy evidentní, že podnikatelské subjekty vnímají produkty členů ČLFA za zcela přirozenou alternativu ke klasickým bankovním úvěrům,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje 48 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 123,35 miliardy korun bylo 87,47 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 35,88 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA loni uzavřely 1 054 645 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci roku spravovaly 2 328 536 aktivních smluv.

V roce 2013 se zastavil dlouhotrvající pokles objemů leasingových obchodů, který byl dáván do souvislosti s daňovým znevýhodněním finančního leasingu v České republice a také s vlekoucí se recesí. V loňském roce nastal obrat a leasingové obchody realizované členy ČLFA vzrostly o více než 4 %. Zároveň se potvrdila posilující pozice operativního leasingu, jehož podíl na celkovém leasingovém trhu v podnikatelské sféře dosáhl už 43,7 %.

Oblasti firemních investic přesto dominovaly podnikatelské úvěry. Loni vůbec poprvé dosáhly takřka polovičního podílu v tomto segmentu – přesně to bylo 49,2 %, následovaly finanční a operativní leasing. Objem podnikatelských úvěrů meziročně vzrostl o 8,6 %.

Dobrý rok má sebou také factoring. Objem pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské společnosti ČLFA se loni meziročně zvýšil o 17 %.

Jediný pokles vykázaly statistiky ČLFA v leasingu nemovitostí, který dlouhodobě trpí především vinou specifických nepříznivých daňových podmínek a také několikaletým propadem trhu realit. Loni leasing nemovitostí poklesl o 34,4 %, když členové ČLFA profinancovali nemovitosti za pouhé 2 miliardy korun.

Mírný nárůst o 0,6 % v loňském roce zaznamenala oblast financování domácností, které členské firmy asociace realizují prostřednictvím spotřebitelských úvěrů a v menší míře spotřebitelským leasingem.

Nejvíce kontraktů – jako každoročně – loni členové ČLFA uzavřeli na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytli 56,22 miliardy korun, z toho 33,29 miliardy korun bylo určeno na pořízení osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno přes 42 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice. Firmy dávaly přednost novým vozům, domácnosti naopak ojetým.

Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v roce 2013 podle účelu investování (srovnání s rokem 2012)

celkový objem v mld. Kč

(2013)

celkový objem v mld. Kč

(2012)

změna v %

financování podnikatelských investic

(finanční a operativní leasing,

podnikatelské úvěry, leasing nemovitostí)

72,0

69,7

+3,3 %

financování firemního provozu

(factoring)

15,5

12,8

+21,1 %

financování domácností

(spotřebitelské úvěry,

spotřebitelský leasing)

CELKEM

35,9

123,4

35,7

118,2

+ 0,6 %

+4,4 %

Podrobnější výsledky za jednotlivé sektory najdete na následujících stránkách.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením firem (většinou dceřiných společností velkých bank nebo silných nadnárodních výrobních koncernů) zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 48 členů. Více na: www.clfa.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3