INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

UniCredit Bank v České republice a na Slovensku meziročně zvýšila objem nově poskytnutých hypoték o 41 %, počet klientů s hypotékou se tak zvýšil o 46 %. Průměrná výše hypotéky v Česku mírně klesala, na Slovensku rostla, nadále se však v obou zemích pohybuje okolo 1,5 milionu korun. UniCredit Bank má aktuálně na obou trzích přibližně 7% tržní podíl s ambicí dále výrazně růst.

Kromě České republiky se v loňském roce mimořádně dařilo i hypotečnímu úvěrování na Slovensku. Důkazem toho je fakt, že se objem nově poskytnutých úvěrů meziročně zvýšil o více než 60 %. Banka se tak přiblížila na tamním trhu k první trojce bank v tržním podílu nově poskytnutých úvěrů.

 Více než kdykoliv dříve klienti měnili banku na konci fixace ve snaze zajistit si co nejlepší podmínky pro další splácení úvěru. Na hypoteční trh se v loňském roce vrátilo téměř sto tisíc klientů, kterým končila fixace úvěru, a banky o ně svedly boj.

„V loňském roce jsme jako experti na hypotéky předpovídali výrazný zájem o refinancování hypotečních úvěrů. A tento fakt se ve všech směrech naplnil. V České republice dosáhl podíl refinancovaných úvěrů v rámci našeho portfolia 40 % na Slovensku okolo 25 %. V tomto trendu s potenciálem vyššího růstu v oblasti refinancování bychom chtěli pokračovat i v letošním roce. Předpokládáme, že letos bude refinancovat svou hypotéku přibližně 60 tisíc lidí v Česku a 30 tisíc na Slovensku,“ říká Marián Áč, ředitel segmentu financování domácností, UniCredit Bank.

Trh jako celek loni rostl v České republice o více než 20 % z hlediska počtu sjednaných úvěrů i jejich objemu. Domácnosti a také obce mají nejvíce hypoték v historii. Rostly i hypotéky pro firemní zákazníky, ti však byli s ochotou zadlužit se zdaleka nejopatrnější. Jen díky jejich zdrženlivosti nebyl překonán rekord v celkovém objemu sjednaných hypoték na českém trhu z roku 2008. Firemní zákazníci nyní tvoří jen asi 15 % hypotečního trhu, v roce 2008 byl jejich podíl více než třetinový.

„Noví klienti však také byli motorem růstu v loňském roce. V Česku je stále poměrně silná skupina mladých lidí, kteří nemají vyřešenou otázku svého bydlení. Ti v hojném počtu zamířili do bank v loňském roce a to díky historicky nízkým úrokovým sazbám. S očekávaným oživením trhu v obou zemích bychom se mohli dočkat většího nárůstu nových hypotečních úvěrů. Minimálně však počítáme s letošním refinancováním tříletých a pětiletých hypoték z let 2009 a 2011,“ dodává Marián Áč.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3