INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pocit morální odpovědnosti mezi podnikateli slábne. Od loňského února se podíl účetních, které podnikatelé žádají o zkreslení finančních výsledků firem, zvýšil z 21 na 27 procent. Recese podle průzkumu Komory certifikovaných účetních stále motivuje podnikatele k manipulaci svých finančních výsledků.

Více než jedna čtvrtina účetních byla letos požádána o vylepšení účetní závěrky, přesněji 26,5 procent. To je meziročně o šest procentních bodů více než loni. V praxi může jít až o téměř 250 tisíc firem se zmanipulovaným účetnictvím, zjistila Komora certifikovaných účetních ve svém pravidelném výzkumu o kreativním účetnictví.

Komora se respondentů ptá na účetní závěrku již několik let, a výsledky jsou v zásadě čím dál víc negativní. Podíl českých podnikatelů, kteří žádají úpravu výsledků, evidentně stále vzrůstá.

V letošním výzkumu se Komora zaměřila nově také na otázku, zdali si je podle účetních vedení firem vědomo dopadů zkreslení účetní závěrky a jejich případných sankcí včetně trestněprávní odpovědnosti. Účetní hodnotí stav převážně negativně. Podle 51 procent z nich si manažeři nebo statutární orgány firem neuvědomují rizika spojená s kreativitou v účetnictví. Ve druhé skupině těch, podle kterých si management dobře uvědomuje nějaké riziko, je 29 procent respondentů.

Libor Vašek, předseda Komory certifikovaných účetních, poukazuje právě na zjištění výzkumu v oblasti uvědomění rizik: „Pokud 29 procent účetních shledává, že jejich management ví o rizicích spojených s manipulací účetních výsledků, znamená to, že jednají úmyslně nebo hrubě nedbale. Takové jednání nová úprava občanského práva a práva korporací posuzuje velmi přísně. Žádné pojištění odpovědnosti rovněž statutární orgány firem nepojistí proti škodám vůči státu, věřitelům a investorům způsobeným úmyslně nebo nedbale. Velmi nás znepokojuje, že se situace v tomto směru i nadále zhoršuje.“

Byli jste v souvislosti s přípravou účetní závěrky požádáni klientem (vedením společnosti) o vylepšení vykazovaných výsledků?

Komora se také zajímala, čeho se požadované „vylepšení“ týká. Ukázalo se, že počet účetních zásahů typu “úprava ziskovosti“ tvoří přes 92 procent kreativních zásahů do účetní závěrky. Vloni představovala ziskovost pouze 78,9 procent těchto úprav.

Ankety se zúčastnilo 215 respondentů z řad členů Komory certifikovaných účetních, která sdružuje odborníky na oblast účetnictví, daní i podnikových financí. Podle jejich názoru se kromě ziskovosti často přikrášluje i zadluženost firmy. Zadluženost firmy si letos potenciálně upravilo o půl procentních bodů více firem než loni. Celkem 18 procent potenciálních přikrášlení účetnictví tak letos tvoří změna zadluženosti. Navenek se tedy jako méně zadlužený subjekt potenciálně tváří až kolem 31 000 firem registrovaných v ČR, což může ve vztahu k bankám představovat nemalé riziko špatného úvěrování.

O Komoře certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních (KCU) je profesní organizace s 15letou tradicí, která působí jako samostatná složka Svazu účetních a v níž se sdružují certifikovaní účetní a účetní experti po absolvování systému certifikace účetní profese v ČR, popř. po získání obdobné kvalifikace v jiné z členských organizací International Federation of Accountants (IFAC). KCU garantuje odbornost svých členů, naplňování etického kodexu a kontinuální profesní vzdělávání. Všeobecným zájmem KCU je přispívat k dalšímu rozvoji a zvyšování úrovně a prestiže účetní profese.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3