INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ke konci prvního kvartálu letošního roku vzrostl celkový objem bankovních úvěrů meziročně o 4,5 %. K této pozitivní dynamice přispívaly především úvěry domácnostem (+4,6 %) a finančním institucím (+4,9 %). Uvedla to Česká bankovní asociace.

V segmentu nefinančních podniků pokračuje spíše stagna- ce poptávky po úvěrech a jejich objem tak vzrostl pouze o nece- lých 0,6 % s tím, že meziměsíčně došlo k poklesu. Meziročně je objem úvěrů nižší např. do zpracovatelského průmyslu (-1,4 %), stavebnictví (-3,5 %) a do logistického sektoru (-6,6 %). Pozitivní dynamika byla naopak zaznamenána v sektoru„utilit“ (+10,1 %) a v sektoru velko- a maloobchodu (+3,4 %).
Úvěry obyvatelstvu (a širšímu segmentu„domácností“) dále rostly, především zásluhou úvěrů na bydlení (+5,3 %). Růstové hodnoty vykazují několik měsíců již také spotřebitelské úvěry (+2,5 %), což je znamením obnovování důvěry obyvatel v ekono- mické oživení.
Nízkou úroveň poptávky po úvěrech potvrzují i statistiky NOVĚ uzavřených úvěrových smluv v prvním kvartále letošního roku. V meziročním srovnání je objem„nových“ úvěrů (bez kontoko- rentních, revolvingových úvěrů a pohledávek z karet) nižší o 12,7 %. Poptávka je obzvláště slabá u větších úvěrů (nad 30 mil. Kč), kde je objem o 15,4 % nižší. Naopak u„nových“ úvěrů do 30 mil. Kč byl zaznamenán růst o 2,8 %.
Srovnání NOVÝCH úvěrů domácnostem za první kvartál ukazuje následující – objem„nových“ úvěrů na spotřebu byl v prvním kvartálu meziročně vyšší o 27,8 %, objem„nových“ úvěrů na nákup bytových nemovitostí dokonce o 29 %. Je však třeba vést v patrnosti, že„nové“ zahrnují dle metodiky i refinancované a konsolidované předchozí závazky.

Průměrné úrokové sazby z nových úvěrů podnikům se v březnu téměř nezměnily – u„kontokorentních, revolvin- gových úvěrů a pohledávek z karet“ se zvýšily o 1 bazický bod na 2,58 % a u úvěrů ostatních o 2 bazické body na 2,18 %.
Průměrné úrokové sazby z nových úvěrů domácnostem na spotřebu se nepatrně zvýšily na 14,26 % a u úvěrů na nákup bytových nemovitostí poklesly na 3,34 % – přiblížily se tak své- mu absolutnímu historickému minimu 3,3 % z června 2013.
Kvalita úvěrového portfolia bank v březnu na první pohled spíše klesla. Především objem a podíl úvěrů v selhání se výrazně  zvýšil o 16,4 mld. Kč a na 6,5 %. Ke zhoršení však došlo prakticky hlavně v segmentu nerezidentů (nárůst úvěrů v selhání o 15,7 mld. Kč), pravděpodobně v důsledku mediali- zovaného přehodnocení klasifikace některých exportních projektů u jedné z bank. To by vysvětlovalo téměř ekvivalentní pokles v kategorii sledovaných úvěrů o 14,7 mld. Kč. Celkový objem a podíl všech klasifikovaných úvěrů v bankovním sektoru tak vzrostl pouze mírně.

 „Zásluhu na růstu měly tradičně především úvěry na bydlení s růstem o 5,3 %. Růstové hodnoty ale už několik měsíců vykazují také spotřebitelské úvěry, což souvisí s obnovou důvěry obyvatel v ekonomický růst,“ komentuje aktuální data Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace. Objem poskytnutých úvěrů finančním institucím – bez bank a družstevních záložen – vzrostl ke konci března o 4,9 %, v případě nefinančních podniků docházelo ke stagnaci na hodnotě necelých 0,6 %. Meziročně klesl objem úvěrů například do zpracovatelského průmyslu, stavebnictví a logistiky, růst zaznamenaly naopak třeba velko- a maloobchod.

„Co se týče úrokových sazeb z nových úvěrů podnikům, tak jejich hodnoty se v březnu téměř neměnily. V případě domácností došlo k mírnému zvýšení průměrných sazeb spotřebitelských úvěrů, naopak průměrné sazby z nových úvěrů na nákup bytových nemovitostí se přiblížily absolutnímu historickému minimu z loňského června a dosáhly 3,34 %,“ doplňuje Jan Matoušek. Kvalita úvěrového portfolia bank se v březnu na první pohled spíše zhoršila. „Ke zhoršení však došlo především v segmentu nerezidentů,“ vysvětluje Jan Matoušek. Objem a podíl úvěrů v selhání se výrazně zvýšil celkově o 16,4 miliard korun na 6,5 %, z čehož 15,7 miliard korun tvořily právě úvěry nerezidentům. Podíl klasifikovaných úvěrů však víceméně stagnoval.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3