INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V České republice se bezkontaktně uskutečňuje přibližně jedna třetina transakcí kartami MasterCard® a Maestro®. Na tomto trendu se podílí masové zavádění bezkontaktních karet a terminálů, které začalo v loňském roce. Na konci Q1 2014 tak bylo vydáno 2,2 milionu bezkontaktních karet MasterCard s technologií PayPassTM a nainstalováno téměř 50 tisíc bezkontaktních terminálů. Vyplývá to ze statistik, které za 1. čtvrtletí 2014 zveřejnilo Sdružení pro bankovní karty.

Bezkontaktní technologie PayPassTM je natolik flexibilní, že je možné ji aplikovat nejen do standardních karet, ale také do mobilního telefonu, hodinek, přívěsků na klíče nebo samolepek. Češi si bezkontaktní placení oblíbili nejrychleji ze všech Evropanů a brzy budou moci tím to způsobem zaplatit nejen u obchodníků. Výrobci automatů totiž postupně do zařízení instalují bezkontaktní terminály. Bez nutnosti hledat mince je nyní možné zaplatit přibližně ve 200 automatech DELIKOMAT po celé České republice. Ty jsou umístěny ve školách, veřejných institucích, nádražích, zdravotnických a sportovních zařízeních.

„Z průzkumu MasterCard víme, že si 80 % Čechů uvědomuje, jak je hotovost špinavá a zachází s ní opatrně. Díky bezkontaktním terminálům v nápojových, jídelních a brzy také jízdenkových automatech městské hromadné dopravy už nemusíme řešit špinavé ruce ani těžké mince, ale rychle a bezpečně zaplatit,“ říká Martina Kirchrathová, ředitelka pro rozvoj komerčních řešení MasterCard ČR a SK.

Ředitel dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, Luboš Wejnar, trend používání bezkontaktních karet a terminálů považuje za správný krok směrem k zákazníkům v rozšiřování služeb. „V Liberci umístíme jeden nápojový automat v místě největší koncentrací lidí, a to na terminálu MHD a zvažujeme také zakoupení automatu na jízdenky MHD, který bude vybaven touto technologií“, zdůraznil Wejnar.

MasterCard jakožto lídr v inovacích poprvé použil bezkontaktní platbu v roce 2005 a díky současnému vývoji otevřel možnosti využití této technologie i v dopravě.

„Máme vyzkoušená řešení umožňující více účelné využití bezkontaktní bankovní karty. Už jsme jen malý krok od toho, aby i u nás fungovala také jako dopravní karta, vstupenka na sportovní i kulturní akce a zároveň identifikátor účastníků akcí, “doplnila Martina Kirchrathová.

Na aktuální téma dopravy se letos zaměřil i projekt MasterCard česká centra rozvoje, který se již sedmým rokem věnuje hodnocení ekonomické situace českých krajů a měst.

Projekt MasterCard česká centra rozvoje se již sedmým rokem věnuje hodnocení ekonomické situace českých krajů a měst. V letošním roce se zaměřuje na analýzu systémů veřejné dopravy ve všech 14 krajích. Cílem studie je poskytnout  vzájemně srovnatelné informace, které budou užitečné pro dopravce i zastupitele krajů a krajských měst.  Hlavními řešenými tématy jsou fungování dopravních systémů, rozsah služeb pro cestující, platební prostředky, financování a další témata specifická pro jednotlivé kraje. Metodika projektu stejně jako v minulých letech vzniká na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3