INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

 L033238 1Když jsem se ptala odborníků na to, co je pro firmy menší a střední velikosti zdravější a prospěšnější, zda investovat z našetřeného, vlastního, anebo si půjčovat a postupně splácet, přikláněli se k názoru, že vhodný je přiměřený mix. Úvěrem si pomoci tam, kde firma nestačí sama, ale myslet zároveň na zadní kolečka a zbytečně neriskovat tím, že za čas nebude z čeho úvěr splácet. Na druhé straně – jak generovat finance, když takřka žádné člověk nemá, aledo businessu by přece jen rád vstoupil? Jedna z cest může vést do Českomoravské záruční a rozvojové banky. Náměstka generálního ředitele Ing. Lubomíra Rajdla, CSc., jsem se zeptala:

 

Poslání vaší banky je podnikatelům známé. Řadě firem jste usnadnili vstup do businessu, pomohli splnit podnikatelský sen i plán. Jste u zajímavých vizí i projektů. Co z vašich možností stále platí a kdo se může stát vaším klientem?

 

Základní a nejvýznamnější součástí programů MPO na podporu malého a středního podnikání, které ČMZRB v současné době realizuje, je záruční program ZÁRUKA určený k zaručování investičních úvěrů a provozních úvěrů na financování zásob.      

 

Na území Moravskoslezského kraje mohou malí podnikatelé, včetně začínajících, získat úvěry na financování investic a zásob s nízkým úročením v programu REVIT do výše až 10 mil. Kč. Cílem programu je podpořit v tomto regionu tvorbu pracovních míst. Podobnou možnost nabízí i další úvěrový program, který již několik let funguje v Jihočeském kraji. Výše úvěrů je zde však omezena na 1 mil. Kč.

 

ČMZRB je schopna nabídnout též výhodné financování pro obce v rámci čtyř různých programů. Financování musí být zaměřeno na rozvoj technické infrastruktury obcí, např. na rekonstrukci a výstavbu místních komunikací, osvětlení, vodovody, kanalizace, na sportovní, kulturní a vzdělávací zařízení.

 

A naopak, co již bylo z portfolia vyřazeno, kdo a co nemá šanci?

 

V současné době nejsme schopni reagovat na poptávku po zárukách či úvěrech pro podnikatele střední velikosti (50-249 zaměstnanců). Předpokládáme však, že se v příštím roce tato situace změní. V připravovaném Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost by měly dostat poměrně široký prostor tzv. finanční nástroje (úvěry, záruky, rizikový kapitál). Naše nabídka by se proto měla opět rozšířit a reagovat na potřeby celého spektra malých a středních podnikatelů.

 

 

Upozornil byste na poslední novinky? Tou nejžhavější je patrně program INOSTART...

 

Ano, jednou z posledních novinek je rozšíření programu INOSTART na celé území České republiky a možnost jeho využití i pro podnikatele střední velikosti a nikoliv jen malé podnikatele, jak tomu bylo doposud. Banka poskytuje v rámci programu INOSTART zvýhodněné záruky k úvěrům získaným u České spořitelny, které jsou určeny k realizaci inovativních projektů. Zvýhodněné záruky jsou financovány z prostředků Programu švýcarsko-české spolupráce a jsou poskytovány ve výši až 60 % jistiny úvěru s maximální dobou ručení 5 let. Výše poskytnutého úvěru se může pohybovat v rozmezí 0,5 – 15 mil. Kč, maximální doba splatnosti úvěru je pět let, přičemž existuje možnost odkladu splátek jistiny až o tři roky. Úvěr musí být určen na financování hmotného či nehmotného majetku nebo na pokrytí provozních nákladů projektu. Další změnou v programu je možnost využít poradenské služby v České spořitelně ještě před uzavřením úvěrové smlouvy.

 

Jsou podmínky k získání úvěru či záruky jednodušší než v minulosti?

 

Podmínky a náročnost získání záruky či úvěru jsou takové, jaké stanoví příslušný program podpory a platná legislativa. ČMZRB jako jejich realizátor má přirozenou snahu svým klientům i sama sobě tyto podmínky dále nekomplikovat, nicméně je nutno zajistit dodržení předpisů, které se týkají nakládání s veřejnými prostředky, a také předpisů, které musí ČMZRB respektovat jako banka.

 

Zvláště významné je dodržení požadavků, které stanoví předpisy pro oblast veřejné podpory. Vzhledem k tomu, že naše produkty vždy přinášejí podnikatelům určitou finanční výhodu, vztahují se na ně v plném rozsahu tato pravidla.  Od 1. července 2014 budou platné nové právní normy, které v některých oblastech dosavadní postupy mění. Bohužel nelze říci, že by to byly z pohledu podnikatelů změny k lepšímu. Získání podpory se stane celkově o něco náročnější na rozsah informací, které bude muset podnikatel v žádosti o podporu poskytnout. Z naší strany budeme usilovat, abychom byli podnikatelům co nejvíce nápomocni a poskytli jim co nejpřesnější informace a vysvětlení, která by jim pomohla se v této často poměrně složité problematice orientovat. Věříme, že se i přes tyto nové překážky podaří zejména v oblasti záruk zachovat dosavadní rychlost a celkově nízkou administrativní náročnost poskytování záruk za úvěry do 5 mil. Kč, které jsou aktuálně naši hlavní nabídkou.

 

Je znát posun ve finanční gramotnosti již také u živnostníků či menších firem?

 

V 90. letech nebyla finanční gramotnost většiny živnostníků a řemeslníků na dobré úrovni. Od té doby ale nastal i v této oblasti posun, i když jeho vyhodnocení je obtížné a speciální šetření v této oblasti neprovádíme.  

 

Živnostníkům a řemeslníkům dnes postup usnadňují již běžně používané internetové aplikace a současně je také znát, že vyrůstá nová generace, která určitou úroveň finanční gramotnosti získává  v době svého studia, dnes již dokonce jsou se základy seznamovány děti na základní škole. Takových základů samozřejmě většina z nich využije a rozvíjí později v době dospělosti, tudíž i při využívání bankovních služeb či využívání programů podpory. 

 

Dá se vypozorovat z vaší praxe, z jakých oborů se rekrutuje nejvíce zajímavých a životaschopných nápadů, v jaké oblasti je ještě trh relativně volný?

 

 

Všechny bankou realizované programy jsou svázány s pevným vymezením činností, které mohou být v tom kterém programu podpořeny. Z toho také vyplývá, že je předem dáno, ve  kterých odvětvích se mohou podpořené projekty pohybovat.  V posledních letech zajímavé a úspěšné projekty vznikaly, namátkou si vzpomínám na velice úspěšný projekt jedné jihočeské firmy, jejíž činnost spadala do oblasti zpracovatelského průmyslu, konkrétně se jednalo o povrchovou úpravu a zušlechťování kovů. Firma kromě svých vlastních zdrojů využila k realizaci projektu i prostředky získané v naší bance v rámci úvěrového programu. Situace na jednotlivých trzích se však průběžně vyvíjí a někdy jsou změny i dosti dramatické. Správný okamžik musí umět vystihnout především podnikatel. Kromě toho musí být podnikatel schopen o budoucí úspěšnosti svého projektu i reálnosti řešení pro případ dílčího či úplného neúspěchu projektu přesvědčit banku, pokud od ní chce získat úvěr.   

 

Odhadnete podle chuti investovat, zda se česká ekonomika probouzí a že podnikatelská odvaha získává opět své místo na slunci?

 

Vyslovovat odhady o budoucím vývoji je vždy ošidné. Zatím se zdá, že určitá opatrnost v novém investování i nadále přetrvává, a to i přesto, že hladina úrokových sazeb je velmi nízko. I přes některé pozitivní signály o ekonomickém vývoji v tuzemsku a zahraničí je rozsah projektů, které by u jednotlivých firem představovaly zásadní, zlomovou investici poměrně nízký. Aktuálně však přicházíme do styku spíše s menšími firmami a situace u firem střední velikosti může být odlišná.

 

K možnému povzbuzení poptávky může přispět jak tlak na uskutečnění investic, které byly v minulosti odloženy, tak i některá připravovaná opatření vlády. Při míře otevřenosti české ekonomiky je však důležitý ekonomický vývoj na našich hlavních vývozních trzích a nepochybně i zklidnění celkového politického klimatu ve vztazích mezi Evropskou unií a jejími významnými ekonomickými partnery.    

 

otázky připravila Eva Brixi

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3