INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

b IMG_8351_štefánik_o_m_1Milana Rastislava Štefánika, jednoho ze zakladatelů první Republiky československé, politika, vojáka, ale také astronoma, nyní připomíná nová emise pamětních medailí. Portrét slavného Slováka se objevil na ražbách z ryzího zlata i stříbra. Jejich atraktivitu podtrhuje velmi nízký náklad a číslování každého exempláře.

ZLATÝ UNIKÁT. Toto speciální provedení ražby se Štefánikem existuje jako jediný exemplář. Tomu odpovídá i cena, která činí bezmála sto šedesát tisíc korun.

Foto: Michal Mikulenka

Pod návrhem nové ražby z Pražské mincovny je podepsán špičkový slovenský výtvarník Miroslav Rónai. „Averz se skládá z portrétu Milana Rastislava Štefánika z profilu, doplněný o Kriváň a dvojitý kříž na trojvrší. V popředí se nacházejí křídla, která symbolizují letectvo. V pozadí je pak umístěna hvězda jako symbol vesmíru a hvězdářů,“ popsal lícní stranu autor.

Kompozice na rubové straně představuje seskupení věží hlavních měst Prahy a Bratislavy: symbolizují sbližování národů. „V popředí se nachází Štefánikova mohyla na Bradle, doplněná alegorií lipových listů s holubicí, vyobrazením svobody,“ přiblížil Rónai i stranu reverzní.

Emise se kvůli nízkému počtu vyražených exemplářů řadí k raritním. Jak je u Pražské mincovny obvyklé, jeden titul vzniká ve více variantách a velikostech. Nejpočetnější je stříbrné provedení ve špičkové kvalitě (proof) o průměru 28 milimetrů, kterých mincovna vyrazí pouze dvě stě kusů. Větších o průměru 37 mm ve kvalitě standard (mincovní kvalita) a patina, bude dokonce jen po deseti kusech.

Pro velmi náročné sběratele nebo investory jsou určeny ražby z ryzího zlata. „Těch vznikne ve dvou velikostech jen dvacet. A mezi nimi jsou i dva speciální originály. První o váze jedné trojské unce v provedení proof, druhý o váze poloviční v provedení standard. Výjimečnosti těchto dvou originálů samozřejmě odpovídá i vyšší cena,“ uvedl mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.  Ten menší si může zájemce, který bude dostatečně rychlý, pořídit za více než osmapadesát tisíc korun. U většího zaplatí o rovných sto tisíc více. Nejlevnější stříbrné ražby se stejným motivem přitom stojí zhruba 1300 korun. „Všechny stříbrné i zlaté ražby této emise mají vyražené pořadové číslo na hraně,“ upřesnil Koňařík.

Podrobnější informace o nové emisi a cenách jednotlivých provedení jsou uvedeny na stránkách internetové numismatické prodejny www.Zlate-Mince.cz. V rámečku pro vyhledávání tam stačí zadat heslo: Štefánik.

STŘÍBRNÁ VERZE. Stejný motiv v čistém stříbře se dá pořídit výrazně levněji.  Každý medailon má vyražené jedinečné pořadové číslo na hraně. Foto: www.prazskamincovna.cz

 

M. R. Štefánik se narodil 21. července 1880 v osadě Košáriska (dnes Brezová pod Bradlom, asi deset km od Myjavy). Po studiích v Bratislavě a v maďarských městech Šoproň a Sarvaš, odešel do Prahy. Tam nejprve započal se studiem stavebního inženýrství. Školu ale nedokončil a v roce 1900 nastoupil na Filosofickou fakultu UK v Praze, kde se věnoval astronomii. V Praze nejen studoval, ale zapojoval se také do společenského a politického života, mimo jiné se stal tajemníkem spolku Detvan, kde působil významný slovenský politik Vavro Šrobár. V roce 1904 Štefánik obhájil disertační práci O nové hvězdě v souhvězdí Cassiopea objevené v roce 1572 a stal se doktorem filozofie. Brzy po promoci vyrazil do Paříže, aby pokračoval ve studiu astronomie. Tam si ho brzy všiml významný francouzský astrofyzik Jules Janssen. Jako host jeho hvězdárny v Meudonu podnikl několik výprav za účelem astronomických pozorování. Sám také další výpravy organizoval. Na svých cestách navštívil severní Afriku, asijské země a deset měsíců dokonce pobýval na Tahiti, kde měl dokonce v plánu se usadit. Už jako francouzský občan obdržel za své zásluhy kříž Rytíře čestné legie.

   Světové války se účastnil jako pilot leteckého průzkumu. Zároveň se snažil budovat česko-slovenské dobrovolnické jednotky, jejichž existence měla přispět k poválečnému osamostatnění obou národů. Podpořil vznik Československé národní rady (1916), která reprezentovala a organizovala zahraniční odboj. (Předsedou byl T. G. Masaryk, generálním tajemníkem Edvard Beneš, Štefánik se stal místopředsedou). M. R. Štefánik významně přispěl k vybudování Česko-Slovenské armády ve Francii. Štefánikův život předčasně skončil v necelých čtyřiceti letech při letecké havárii, když se vracel z Itálie. Jeho letadlo se 4. května 1919 zřítilo nedaleko obce Ivanka pri Dunaji.

(miu)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3