INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Dušan MoskalievVětšina podnikatelů přiznává, že úvěr je při rozjezdu businessu významným po­vzbuzením. Uvědomují si však i rizika, která zejména v právě uplynulých letech hospodářské krize přibrzdila podnikatelské sny, plány, vyhlídky. Přistřihla rovněž křídla odvaze, bez níž člověk jen těžko za svým snem kráčí, podnikatelé se báli a do určité míry stále obávají si úvěry brát.

Ani banky dnes nejsou štědré a velmi zvažují, komu půjčí. Prostor vykrývají nebankovní subjekty, například spořitelní družstva, leasingové a úvěrové společnosti. Artesa, spořitelní družstvo, je silným hráčem na trhu úvěrů pro podnikatele. Aby ještě lépe poznalo jejich potřeby, vstoupilo jako partner do letošního ročníku soutěže Česká chuťovka. Hovořila jsem o tom s Ing. Dušanem Moskalievem, regionálním obchodním ředitelem a místopředsedou představenstva družstva.

Artesa je významnou značkou, která se stala partnerem soutěže Česká chuťovka. Čím vás projekt zaujal?

Soutěž Česká chuťovka je zaměřena na podnikatele a firmy, které pro svůj úspěšný rozvoj potřebují nejen atraktivní a chutné výrobky, ale i kvalitní finanční služby. Proto jsme se rozhodli podpořit realizaci soutěže, a tím i propagaci českých výrobců kvalitních potravin.

Výrobci českých potravin, zejména ti drobnější, za sebou mají zpravidla příběh, jemuž se ani nechce věřit. Podnikání v jejich pojetí se zrodilo náhodou, vzešlo z koníčka, z touhy něco zkusit, z ohlasů příbuzných, známých na to, co pro ně pekli, vařili, udili, pálili, sušili... Majitelé firem a firmiček mají osud dlážděný úspěchy i prohrami, zkušenostmi, které se nedají ničím nahradit. Dokážete i podle toho odhadnout, pro koho by byl vhodný úvěr, komu co nabídnout, doporučit?

V Artese projekty, kterým poskytujeme financování, vyhodnocujeme individuálně a nejsou pro nás důležité jen jejich ekonomické ukazatele, ale právě i jejich „příběhy“. Překonávání nástrah spojených s rozjezdem podnikaní, nadšení a vlastní vize jsou mnohdy pro další rozvoj firmy důležitější než její finanční výsledky. Vždy je naší snahou být klientovi nápomocni a hledat řešení, které nejvíce vyhovuje jeho potřebám.

Jak vy osobně – troufnul byste si někdy založit si firmu třeba na výrobu bylinkových čajů?

S vlastním podnikáním mám zkušenost, proto si to dokáži představit, i když bych se asi věnoval jinému oboru než bylinkám…

Myslíte si, že investice jsou dnes základem pro rozjezd businessu?

Jsou velmi důležité a je třeba si je dobře naplánovat. Rozhodně se vyplatí zajištění jejich financování prodiskutovat s odborníky, kteří mohou podnikatelům a firmám poskytnout individuální podmínky vhodné pro jejich projekty.

A jak hodnotíte půjčování peněz? Je lépe si nejprve něco našetřit a k tomu si vzít úvěr, a na základě toho investovat, pořídit třeba nový stroj, balicí linku či budovu, nebo koupit vše na úvěr a posléze za bezesných nocí splácet a dělat možné i nemožné, aby firma prosperovala?

Obecně i pro investice platí zlaté pravidlo: Všeho s mírou. Pokud budete investice odkládat na dobu, kdy si na ně našetříte, může vás konkurence předběhnout nebo se obchodní příležitost už nemusí opakovat. Investice nad vaše možnosti zase může být velkou zátěží a při neočekávaném propadu poptávky i likvidační. Proto je důležité mít finančního partnera, kterému můžete věřit a v otázkách financování investic se s ním poradit.

Artesa připravila pro účastníky České chuťovky výhodnou nabídku – jakou?

Je to zvýhodněná nabídka financování jejich provozních potřeb či investičních záměrů. Zvýhodnění má tuto charakteristiku:
    Pro všechny účastníky soutěže sleva 25 procent z poplatku za zpracování a vyhodnocení žádosti o úvěr.
    Pro všechny účastníky, kteří získají ocenění Česká chuťovka, sleva 50 procent z poplatku za zpracování a vyhodnocení žádosti o úvěr.
    A pro vítěze ceny novinářů snížení úrokové sazby financování o 1 procento.

otázky připravila Eva Brixi



Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3