INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ekonomická obnova v Evropě zůstává nadále velmi křehká. Poznamenává ji krize na Ukrajině a aktuálně také zhoršující se indikátory průmyslové výroby Francie, Itálie a Německa. Investoři ale evropským akciím stále věří. Očekávají růst ziskovosti firem a předpokládají další příznivé dopady uvolněné měnové politiky Evropské centrální banky.

Dalším důvodem k alespoň mírně optimistickému pohledu na evropské akcie je vývoj situace ve světě. „Daří se zejména hospodářství USA, jeho síla se projevuje na úrovni ekonomiky, firemních zisků i tržeb. Kromě akcií se tím pádem zhodnocuje i dolar,“ vysvětluje Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost. Zrychlující se růst vykazuje také Velká Británie a jih Evropy, ohledně Číny se také spíše naplňuje optimistický scénář. Investiční rizika z globálního pohledu v uplynulých týdnech nevzrostla, naopak se snížila.

Dobré zprávy o růstu světové ekonomiky sice někteří Evropané přes hluk ukrajinských a ruských zbraní neslyší, vše ale nasvědčuje tomu, že světové oživení je blíže, než si mnozí myslí. „Můžeme mít spoustu připomínek k tomu, jak zejména evropské ekonomiky fungují, globálně zlepšující se stav je ale příliš zřetelný na to, aby jej bylo možné pominout,“ dodává Aleš Prandstetter.

Evropské akcie ale i nadále zůstávají zranitelné. Očekávaný vyšší růstový potenciál eurozóny jde ruku v ruce s větší náchylností ke kolísavosti jejich cen. Aby mohly akciové trhy dále růst, je nezbytné, aby se nastartovalo v současnosti stagnující hospodářství a také, aby se zvýšila ziskovost evropských podniků. Hrozbou pro trhy by samozřejmě byla i další eskalace ukrajinsko-ruského konfliktu, dalším rizikem je momentálně i případné osamostatnění Skotska.

I když v delším období nemusí mít existence samostatného Skotska na trhy dopad, krátkodobě bude nervozita znát poměrně citelně, a to i v případě zachování současné podoby Spojeného království. Odchod Skotska z Británie by se sice svojí „sametovostí“ mohl podobat rozdělení Česka a Slovenska, nicméně přes Londýn protéká mnohem více světového kapitálu než přes Prahu. Proto investoři budou citliví na jakoukoli odchylku od trhy žádaného scénáře.

Toto sdělení má pouze informativní charakter a nepředstavuje nabídku ani jinou výzvu k nákupu či prodeji jakéhokoliv investičního nástroje nebo využití jakékoliv investiční strategie. Vychází ze situace ke dni uveřejnění, a názory v něm uvedené se tudíž mohou měnit. Dokument byl připraven společností ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost, která obhospodařuje a distribuuje fondy kolektivního investování a nabízí též individuální správu aktiv.

Informace uvedené v tiskové zprávě nepředstavují nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

(tz)

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3