INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Mezinárodní asociace certifikovaných účetních (ACCA) ve své nové zprávě s názvem Jistota v daňovém systému (Certainty in Tax)uvádí, že by zákonodárci měli vysvětlovat smysl všech daňových opatření tak, aby daňový poplatníci neměli nejasnosti v tom, co se od nich očekává, a spolu s výsledky jednání o daňových změnách by měly být zveřejněny i přesné rady, jak postupovat.

Systém zdaňování by měl být navržen tak, aby minimalizoval výskyt neférového jednání. Pokud vlády povolí existenci systému umožňujícího nejistotu plynoucí z volnosti v rozhodování administrativy a justice, měly by zároveň co nejjasněji definovat “hranice nejistoty” a stanovit k celé problematice jasné instrukce.

Jak se ve zprávě dále uvádí, jistota společně s jednoduchostí a stabilitou je jedním ze základů dobrého daňového systému, přičemž každý systém do jisté míry nejistotu zahrnuje a některé vlády dokonce v určitých případech nejistotu podporují. Potenciálně nejhorší forma nejistoty je přitom ta, která je spojena s hrozbou zpětných legislativních úprav, jež většina vlád používá pouze k tomu, aby zabránila jasnému zneužívání.

Jason Piper, manažer ACCA pro daňové a obchodní právo, však upozorňuje, že ke zneužití daňového systému stejně dochází, což vážně poškozuje nejen důvěru daňových poplatníků: „Pokud systém generuje nejistotu a umožňuje nečestné jednání, dochází k oslabení důvěry v úřady, což může odradit firmy zvyklé na transparentnější pravidla od toho, aby v takovém systému investovaly. Proto bychom se měli všichni snažit tento trend zvrátit.“ 

Základním předpokladem k dosažení jistoty je přitom jasný a ucelený záměr spojený s ucelenou a důslednou komunikací ze strany zákonodárců a daňových úřadů. „Jasná diskuze o smyslu veškerých daňových opatření pomůže daňovým poplatníkům pochopit, co se od nich očekává. Na zákonodárce to samozřejmě může klást vyšší nároky, pokud jde o projasnění toho, čeho se snaží dosáhnout a způsobů, jak toho docílit,” dodává Jason Piper.

Pro dosažení daňové jistoty je podle ACCA rovněž důležitý pravidelný a konstruktivní dialog státu s podnikatelskou sférou, jehož výsledek by se měl schválit a v zájmu transparentnosti i zveřejnit. Firmy by tak měly možnost diskutovat navrhované změny předem, čímž by se předešlo nejistotám na obou stranách.     

(tz)      

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3