INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

iProsperitObecně prospěšná společnost yourchance je na prahu 5. roku svého fungování a s ním přichází i další rozvoj vlajkových projektů Finanční gramotnost do škol a Začni správně. Kromě toho chystá yourchance nový projekt Podnikavost.cz. K rozhovoru jsem si přizvala Ing. Kateřinu Lichtenberkovou, manažerku vzdělávacích projektů. 

Kateřino, jste manažerkou projektu Finanční gramotnost do škol, který funguje již 3 roky. Co je jeho podstatou?

Jak už sám název napovídá, projekt Finanční gramotnost do škol se zaměřuje na výuku finanční gramotnosti. Připravujeme materiály pro interaktivní výuku na základních a středních školách, aby učitelé měli účinné nástroje k aktivnímu zapojení žáků do studia a přiměli je tak o daném tématu skutečně přemýšlet. Dále se pak věnujeme vzdělávání dospělých, zejména učitelů nebo rodičů, kteří mají zdravé finanční návyky dětem předávat. Zúčastnit kurzu se však může kdokoliv, kdo má o tuto problematiku zájem. V této souvislosti pořádáme webináře zdarma a kurzy dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků. V neposlední řadě se zaměřujeme přímo na děti a studenty, pro které pořádáme interaktivní soutěž „Rozpočti si to!“.

Jak byste zhodnotila minulý rok?

V minulém roce se nám, myslím, podařila spousta zajímavých věcí, díky nimž jsme dále rozšířili komunitu okolo portálu. Důležitým bodem bylo, že jsme získali jako generálního partnera ING životní pojišťovnu, což nám umožnilo věnovat se šířeji našim aktivitám a vyvinout další nové nástroje. Kromě toho, že jsme vytvořili 20 nových sad pracovních materiálů, zaktualizovali základní sadu pro střední školy, zrealizovali 12 webinářů zdarma a napsali nespočet odborných článků, jsme vyvinuli novou deskovou hru Uroboros – koloběh života a natočili krátký zábavně-vzdělávací film. Desková hra obsahuje prvky rozšířené reality, což je moderní technologie, která dělá hru zajímavou pro věkovou kategorii středoškoláků, a umožní do budoucna další inovace hry. Co se týká filmu, ten má také velice jedinečnou formu, protože spojuje hraný film, komix a rozhovory s odborníky. Brzy na stránkách uvedeme datum televizní premiéry a následně bude volně k dispozici školám jako nástroj do výuky. 

Díky podpoře naše generálního partnera jsme se také mohli věnovat koncepční a osvětové činnosti a kromě vystoupení na několika konferencích a veletrzích se nám podařilo zásadně rozšířit spolupráci s  Národním ústavem pro vzdělávání. Jana Merunková a já jsme byly kooptovány do pracovní skupiny při NÚV, která má na starosti úpravu rámcových vzdělávacích programů v oblasti ekonomiky a obchodu. Tak budeme moci přispívat svým dílem k potřebným změnám ve vzdělávacím systém nejen „zespodu“ (nástroji pro učitele), ale také „shora“. 

Jaké máte plány pro tento rok?

Pro mě osobně je tento rok přelomovým, neboť se posouvám tzv. „o level výše“ – budu rozjíždět nový projekt, a tak musím dokončit proces předání všech operativních úkolů kolem Finanční gramotnosti do škol koordinátorům – v tomto směru se budu věnovat již pouze koncepčním a strategickým záležitostem.  

V rámci finanční gramotnosti se chceme letos zaměřit na tvorbu materiálů pro interaktivní tabule, jimiž je velké množství škol – i díky evropským projektům – vybaveno. Z našeho průzkumu však vyplývá, že ale není dostatečně využíván jejich potenciál. Snažíme se být organizací používající moderní technologie, a tak musíme jít dopředu i v tomto směru. Dále by měla proběhnout další inovace deskové hry Uroboros – Koloběh života, kdy se rozšířená realita změní do skutečné 3D podoby podporující samotnou hru i vzdělávání v dalších oblastech.  Chystáme také nové speciální materiály pro menší děti a začneme se i více zaměřovat na vzdělávání dospělých, zvláště pak různých ohrožených skupin, jako jsou matky na mateřské/rodičovské dovolené nebo nezaměstnaní. V této souvislosti se nám podařilo získat možnost být garantem tvorby metodických materiálů a výuky finanční gramotnosti v projektu Fondu dalšího vzdělávání.  

Co je však asi největší novinkou, je vznik nového projektu Podnikavost.cz. Od února oficiálně spustíme stejnojmenný portál, který bude jakýmsi rozcestníkem sdružujícím informace o výuce k podnikavosti a podnikatelských principů. Téma podnikavosti je úzce spojené s finanční či ekonomickou gramotností. Téma se rozšiřuje o zaměstnanost a další aspekty. Výukou k podnikavosti nevnímám pouze „výrobu podnikatelů“, ale to, že podnikavý člověk se mnohem lépe uplatní i v zaměstnání. Hlavním cílem projektu je propojení škol a firem či organizací, kdy jim chceme pomoci ve vzájemné komunikaci, aby se lidé z praxe dostávali více do škol nebo naopak studenti na praxe či návštěvy do firem. Také se budeme zaměřovat na pomoc dospívajícím včas si zvolit svou cestu pracovního života a tedy i zaměření dalšího studia. Do nového školního roku vstoupíme se zcela novým nástrojem, který komunikaci škol, studentů a firem výrazně usnadní.

I letos pokračuje naše přednášková tour Business face to face, kdy sami jezdíme do škol s workshopy na zajímavá témata z oblasti finanční, ekonomické gramotnosti, podnikání apod. Díky podpoře našich partnerů jsou tyto akce pro školy zdarma. 

Dalších plánů je spousta, ale ty zatím jsou ještě pouze na papíře. Každopádně to zase vypadá na zajímavý rok. Obdobně pestrý program má i projekt Začni správně pod vedením Ing. Gabriely Křivánkové. Mohu jen říct, že jako tým se maximálně snažíme ctít a naplňovat smysl fungování yourchance, o.p.s.: „Prosazování změn ve vzdělávacím systému českého školství a v systému integrace dětí ze sociálně vyloučených skupin“. 

(red)

 www.yourchance.cz    www.financnigramotnostdoskol.cz    www.podnikavost.cz    www.zacnispravne.cz  

 

 

 

 

  

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3