INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jednou z velkých příležitostí je raketový rozvoj bezkontaktního placení, v němž je Česká republika evropským lídrem. Češi jsou první v počtu plateb bezkontaktní kartou – 3,3 transakcí za měsíc; mají rovněž největší útratu bezkontaktní kartou – zhruba 1 700 korun měsíčně. Bezkontaktním platbám se na domácím trhu daří především díky dobré infrastruktuře – bezkontaktních terminálů funguje v České republice již 57 tisíc, což je meziročně skoro o 120 procent více. Roste rovněž počet bezkontaktních karet Visa – celkem jich je v oběhu již 2,6 milionu, což je meziroční nárůst bezmála o 170 procent.

Ještě letos Visa Europe spustí v České republice mobilní bezkontaktní platby pomocí cloudového řešení. V této platební technologii není rozhodující, jakou SIM kartu má zákazník ve svém mobilu, a není tak potřeba podpora mobilních operátorů. Terminál ověřuje platby na vzdáleném serveru, se kterým komunikuje pomocí zabezpečené aplikace v chytrém telefonu nebo hodinkách.

 

Visa Europe spolu se svými partnery postupně zavádí bezkontaktní technologie i do ostatních odvětví – velké uplatnění mají bezkontaktní karty např. v dopravě. „Na konci ledna jsme společně s Arrivou, Českou spořitelnou a Telmaxem spustili skutečně první komerční projekt placení bezkontaktní kartou v meziměstských a příměstských autobusech. Jednáme rovněž se zástupci Prahy, Brna a Ostravy ohledně možností bezkontaktního placení s využitím platebních karet v hromadné dopravě a věříme, že konkrétních výsledků se dočkáme ještě letos,“ informuje Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

 

Platby kartou rostou

 

Platit kartou v obchodech a prodejnách se stává pro čím dál větší počet českých zákazníků rutinní záležitostí. Podle finančních výsledků o hospodaření asociace Visa Europe vzrostl počet plateb u obchodníků bezmála o 4 procenta na celkem 209 transakcí za rok. Téměř
o 12 procent se také zvýšil počet transakcí na jednu kartu – bylo jich 47 za rok. Vedle toho se celkový počet plateb na kartu zvýšil o sedm procent, evropský průměr je přitom čtyři procenta.

 

Přes 560 miliard korun činily celkové výdaje českých držitelů karet Visa od října 2013 do září 2014. Češi si obzvlášť oblíbili platby kartou u obchodníků. Nárůsty v počtu plateb na kartu u obchodníků hlásí jak segment debetních (+11,2 procenta), tak kreditních (+15,3 procenta) i komerčních karet (+12,2 procenta). „Výsledky asociace Visa Europe potvrzují dlouhodobý světový trend, který výrazně zasahuje i do českého prostředí, a to, že platební karty jsou mezi lidmi čím dál oblíbenější. Počty plateb na jednu kartu se meziročně zvyšují dvouciferným tempem,“ říká Marcel Gajdoš.

 

Hotovost má oproti kartě stále převahu v poměru 70:30, zástupci Visa Europe ale nepochybují o dlouhodobém růstu obliby placení kartou. „Zažíváme období, které je pro oblast plateb velmi zajímavé, a rok 2015 přináší příslib značných příležitostí. Chystáme se dále cílit na oněch 70 % transakcí, které v Evropě stále probíhají hotově. Chceme co nejdříve zpřístupnit nová digitální platební řešení. A co je nejdůležitější, poskytneme čím dál kvalitnější služby prodejcům i spotřebitelům. Díky našemu know-how mají totiž všichni jistotu, že platby budou ještě jednodušší, chytřejší a bezpečnější než kdy dříve,“ dodává generální ředitel asociace Visa Europe Nicolas Huss.

 

Pokračuje růst internetového nakupování

 

Prostřednictvím karty se od října 2013 do září 2014 na internetu kartami Visa zaplatilo zboží za bezmála 6,4 miliardy korun, což je meziroční nárůst o více než osm procent. Rozvoj elektronického nakupování patří k hlavním strategickým pilířům Visa Europe, která prohlubuje spolupráci se všemi významnými e-shopy na českém trhu, jako je např. Aukro.

 

Vedle toho se již v průběhu první poloviny roku 2015 chystá oficiální spuštění digitální peněženky V.me. „Intenzivně komunikujeme s klíčovými bankami a internetovými obchodníky. Zkušenosti z jiných zemí potvrzují, že tento typ platební aplikace rozhodně napomůže zjednodušení a zrychlení nakupování a placení na internetu,“ uvádí Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

 

V Evropě je více než půl miliardy karet Visa

 

Aktuální výsledky za období od října 2013 do září 2014 ukazují, že je nyní v oběhu více než 500 milionů karet Visa, tedy jedna na každou dospělou osobu v Evropě. Přes 100 milionů z těchto karet je bezkontaktních. Kartami Visa se v Evropě zaplatí každé šesté euro a objem plateb provedených v místech prodeje překonal hranici 1,5 bilionu eur (bezmála 42 bilionu korun). To znamená nárůst o 9,4 procenta proti roku 2013 na celkových 37 miliard transakcí. Celkový objem transakcí provedených kartami Visa včetně transakcí za použití bankomatů nyní přesahuje 2 biliony eur (necelých 56 bilionu korun). Internetové nakupování vzrostlo během roku o 17 procent a dosáhlo částky více než 280 miliard eur (7,8 bilionu korun).

Visa Europe rovněž nadále posiluje spolupráci jak s  velkými, tak i malými obchodníky v rámci celé Evropy. „Partnerství s obchodníky je pro nás zásadní a je na čase, abychom se od debaty o poplatcích posunuli k něčemu konstruktivnějšímu. Připravuje se regulace mezibankovních poplatků a Evropská komise odhaduje, že regulace přinese obchodníkům úspory ve výši přibližně 6 miliard eur. V asociaci Visa Europe investujeme přes 200 milionů eur ročně do nových platebních technologií. Pokud budou obchodníci ochotní investovat byť jen zlomek z toho, co uspoří, posuneme se zásadním krokem dopředu v nabídce naším zákazníkům,“ dodává generální ředitel asociace Visa Europe Nicolas Huss.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3