INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v současné době zjišťuje potřeby českých podnikatelů v oblasti zvýhodněných finančních produktů, které jim budou vedle dotací k dispozici v rámci OPPIK. Pro tyto účely MPO připravilo dva dotazníky, které mají odhalit, jaké formy financování projektů podnikatelé preferují a jak může rezort pomoci při zajišťování prostředků na jejich investice. Cílem MPO je co nejvíce podnikatele začlenit do procesu nastavení finančních nástrojů, aby maximálně splňovaly jejich potřeby.

MPO s oběma dotazníky dosud oslovilo na 15 000 firem. První dotazník cílil na malé, střední i velké podniky, které MPO vnímá jako potenciální příjemce zvýhodněných úvěrů a záruk. Druhý je stále otevřený a zaměřený na začínající podniky - zejména start-upy z podnikatelských akcelerátorů a inkubátorů.

MPO má zájem o co nejkomplexnější zpětnou vazbu ze strany malých a středních podnikatelů, a proto je vyzývá k vyplnění druhého dotazníku na následujícím odkazu: http://deloittecz.polldaddy.com/s/oppik-risk-finance. Ten bude přístupný všem zájemcům do 15. března 2015.

Dotazníky jsou součástí ex-ante analýzy, která MPO pomůže stanovit přesnou alokaci finančních prostředků na finanční nástroje pro malé a střední podnikatele v rámci OPPIK. „Analýza bude hotová do konce dubna a ukáže, kolik peněz je účelné a potřebné vyčlenit na finanční nástroje. Předběžný odhad se pohybuje do 10 % alokace OPPIK, tedy do 433 milionů EUR,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Finanční nástroje jsou klíčové pro malé a střední podniky, jelikož ve srovnání s velkými firmami mají omezený přístup k financování. Cílem MPO  je umožnit těmto firmám rychleji realizovat své investiční projekty. Přístup a kroky ministerstva kladně hodnotí i Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

„Rozšíření nabídky finančních produktů ve formě záruk nebo třeba rizikového kapitálu je bez diskuse krok správným směrem. Je to forma podpory, která stimuluje malé a střední firmy k vyšší výkonnosti a současně je nutí k podnikatelské koncovce, neboť kontrola jejich výsledků není pouze formálním aktem poskytovatele podpory, ale komerčních bank nebo investorů,“ dodává předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3