INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

esaNa finančním trhu se letos podstatně mění podmínky pro činnost spořitelních družstev. Nově zaváděná pravidla mají dále upevnit stabilitu podnikání, jistoty pro členskou základnu a zároveň umožňují dosahovat výhodného zhodnocení vkladů. Hovořili jsme o tom s Ing. Pavlem Rálišem, obchodním ředitelem spořitelního družstva Artesa.

Letošní rok má být pro spořitelní družstva přelomový. Na základě rozhodnutí zákonodárců se některá z nich budou muset změnit na banky...

Stručně bych nejprve vysvětlil hlavní změny, které spořitelní družstva čekají. Bilanční suma družstevních záložen, což je výše peněz, které spravují, nebude smět překročit pět miliard korun. Pokud se tak stane, musí se spořitelní družstvo transformovat na banku. Od roku 2015 musí záložny platit do Fondu pojištění vkladů ve srovnání s bankami dvojnásobné příspěvky. Cílem je ochránit klienty záložen, aby měli své prostředky lépe zajištěné, než tomu bylo v minulosti.

            Od poloviny roku bude rovněž zavedeno pravidlo 1:10, které má zvýšit zájem členů záložny na jejím fungování. Každý klient záložny je totiž jejím členem. Toto pravidlo tak určuje výši členského vkladu.

Jak to bude vypadat v praxi?

Celkem jednoduše – kdo si bude chtít v záložně uložit 100 000 korun, bude muset složit vratný členský vklad 10 000 korun.

A tím jsou legislativní změny vyčerpány?

Ne, od 1. ledna roku 2018 dojde k omezení maximální výše úvěru pro členy družstva. Limit bude činit 30 milionů korun. A minimální hranice členského vkladu se stanoví na jeden tisíc korun.

            V případě zájmu o vyšší úvěr bude nucen žadatel obrátit se na banku, případně na spořitelní družstvo transformované na banku.

Ovlivní tyto změny zásadně život spořitelních družstev?

Ačkoliv těchto pět zásadních změn budí dojem absolutního zásahu do fungování spořitelních družstev, na jejich stabilitě a zajímavých finančních produktech se toho příliš nezmění. Asi nejvíce klienti spořitelních družstev pocítí zavedení pravidla 1:10. Ale jen ti, kteří si do záložny uloží finanční prostředky po 30. červnu letošního roku.

            Na stávající klienty a na ty, kteří si založí termínovaný vklad u spořitelního družstva do tohoto data, se pravidlo vztahovat nebude. Všechny vklady v záložnách budou i nadále ze zákona pojištěny.

Vyplatí se uložit si peníze ve spořitelním družstvu?

Nepochybně ano. Pro to, že se vyplatí této zákonem určené doby využít, hovoří výhodné finanční produkty, které mohou právě díky svému systému spořitelní družstva poskytnout. V případě našeho družstva je jedním z nejzajímavějších Termínovaný vklad Artesa BONUS, který ve srovnání s konkurenčními spořicími produkty nabízí nadstandardní úrokové sazby ve výši až 2,85 % p.a. a možnost předčasných výběrů každých 12 měsíců v průběhu vkladového období.

Existují i další výhody spořitelních produktů?

Pokud klient z vkladu nebude vybírat, získá každý rok navíc k základní úrokové sazbě i úrokový bonus. Termínovaný vklad Artesa BONUS je tak určen zejména pro klienty, kteří chtějí získat pro své úspory výhodný pevný úrok, ale mají obavu uložit své prostředky na delší dobu, aniž by je mohli v případě potřeby předčasně vybrat.

            I v roce změn tak představují spořitelní družstva jistotu stabilního zázemí a zajímavého zhodnocení finančních prostředků.       

(red)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3