INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Desetitisíce OSVČ stanovují z důvodu jednoduchosti a daňové výhodnosti své výdaje paušálem. Legislativa výdajových paušálů se ale od letošního roku opět zpřísnila: pro všechny výdajové paušály je zaveden maximální strop. Při vyšších příjmech kvůli tomu stoupne daňová povinnost. Řešením může být pro některé OSVČ přechod na daňovou evidenci.

Uplatnění výdajů paušálem je pro řadu OSVČ (osob samostatně výdělečně činných) atraktivní vzhledem k časové a administrativní úspoře, minimalizaci chyb a jednoznačnosti. V případě, že jsou výdaje uplatněné paušálem vyšší než skutečné výdaje, dochází i k daňové optimalizaci. Obliba paušálů mezi živnostníky v posledních letech tedy stoupala. V praxi je využívaly i OSVČ s vysokými příjmy, což avšak nebylo původním legislativním záměrem. „Primárně by výdajové paušály měly zjednodušit samostatnou výdělečnou činnost drobným živnostníkům. Proto došlo od letošního roku k zastropování výdajového paušálu u všech činností. OSVČ s ročním příjmem do 2 milionů korun se legislativní změny od letošního roku nedotknou, daňové povinnosti se v jejich případě vypočítají stejně jako v roce 2014,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Paušální výdaje se liší dle činnosti

Nastavení výdajových paušálů se během let měnilo. V roce 2015 mohou osoby podnikající v zemědělství a osoby s příjmy z řemeslných živností uplatnit 80% výdajový paušál, ostatní živnostníci 60%, ostatní OSVČ (například nezávislá povolání) 40% a u pronájmu je možné uplatnit 30% výdajový paušál. Všechny výdajové paušály je však možné uplatnit maximálně z příjmu 2 miliony korun. Strop pro výdaje stanovené paušálem za rok 2015 se tedy pohybuje od 600 000 Kč do 1 600 000 Kč v závislosti na výši paušálu.

V paušálu jsou všechny výdaje

Při stanovení výdajů paušálem se má za to, že ve výdajích jsou tímto způsobem zahrnuty veškeré výdaje v souvislosti s dosaženými příjmy ze samostatné výdělečné činnosti. V daňovém přiznání tedy nelze uplatnit ještě jiné výdaje. OSVČ uplatňující výdaje paušálem musejí vést záznamy o příjmech a evidenci pohledávek. Nemusejí si ale lámat hlavu, zdali je jejich výdaj daňově uznatelný či nikoliv, nemusejí mít účetní software ani prokazovat výdajové doklady. Výdaje paušálem však nemůže stanovit OSVČ, která je členem společnosti, kde si její členové nerozdělují příjmy a výdaje rovným dílem. Totéž platí pro živnostníka, který má příjmy ze spoluvlastnictví majetku, přičemž příjmy a výdaje nejsou rozděleny podle spoluvlastnických podílů.

I při příjmech nad 2 miliony je možné paušál využít

Výdajový paušál mohou využít i OSVČ s ročním příjmem za rok 2015 nad 2 miliony korun. Jejich daňové zatížení však stoupne. Například při příjmech 3 miliony Kč v roce 2014 i v roce 2015 se při využití 60% výdajového paušálu zvýší daňový základ z 1 200 000 Kč na 1 800 000 Kč. „Vyšší daňový základ by následně znamenal i značně vyšší daňové zatížení, živnostník by zaplatil více na dani z příjmu fyzických osob a sociálním i zdravotním pojištění,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Omezení daňových slev při paušálu

I pro rok 2015 platí, že OSVČ stanovující výdaje paušálem nemohou v daňovém přiznání uplatnit daňovou slevu na manželku mající vlastní příjmy za rok 2015 do 68 tisíc Kč ani daňové zvýhodnění na děti. Jestliže druhý z manželů pracuje, pak toto opatření nemá na rodinné hospodaření vliv – daňové zvýhodnění na děti zkrátka uplatní zaměstnaný manžel nebo manželka, neboť slevu na děti může využít kterýkoliv z rodičů žijících ve společné domácnosti. Případně může daňové zvýhodnění uplatnit manželka (manžel) jako spolupracující osoba, kdy na ni část příjmů a výdajů převede manžel živnostník. Spolupracující osoba má vůči finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a „sociálce“ stejné povinnosti jako ostatní OSVČ. Zaměstnanci přivydělávající si samostatnou výdělečnou činností nebo příjmem z pronájmu mohou uplatnit výdaje paušálem a zároveň uplatnit daňovou slevu na manželku (manžela) i daňové zvýhodnění na děti, jestliže základ daně ze zaměstnání tvoří více než polovinu celkového daňového základu. „Nicméně dobrou zprávou je, že i OSVČ uplatňující výdaje paušálem si mohou uplatnit slevu za umístění dítěte, tzv. „školkovné“, které pro rok 2015 činí 9 200 Kč na jedno dítě,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars

Lze přejít na daňovou evidenci během roku?

Z důvodu legislativních změn u výdajových paušálů chtějí některé OSVČ přejít na daňovou evidenci, což může a nemusí znamenat dopady do daňového přiznání za předchozí rok. Pokud OSVČ na konci roku 2014 neměla žádné pohledávky, závazky a zaplacené zálohy, přejde na daňovou evidenci a nemusí řešit úpravu základu daně. V opačném případě musí upravit základ daně zákonem stanoveným způsobem. Některé OSVČ se rozhodnou přejít na daňovou evidenci v průběhu roku 2015 a nestihnou tedy v řádném daňovém přiznání provést potřebnou úpravu daňového základu. V takovém případě je nutné podat dodatečné daňové přiznání.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3