INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Rok 2015 spojují podnikatelé s velkými očekáváními v oblasti dotací. Již v nejbližších měsících by měli mít možnost podávat žádosti o dotace z prostředků EU. Zdá se, že příprava finančních nástrojů, tj. úvěrů, záruk či rizikového kapitálu, které by měly být také z prostředků strukturálních fondů financovány, si ještě vyžádá dost času. Přesto zejména malí podnikatelé mohou i nyní využít tyto nástroje podpory, zatím financované z národních prostředků. Zeptali jsme se na podrobnosti náměstka generálního ředitele Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s. (ČMZRB), Ing. Lubomíra Rajdla.

Kam směřuje aktuální nabídka podpor pro malé a střední podnikatele poskytovaných prostřednictvím ČMZRB?

Hlavní směr podpor představuje poskytování záruk za bankovní úvěry pro malé podnikatele s méně než 50 zaměstnanci k financování investic do strojů a zařízení či budov a k financování nákupu materiálu či zboží. Sociální podnikatelé s méně než 250 zaměstnanci mohou využít záruku kombinovanou s finančním příspěvkem k zaručovanému úvěru, jehož výše může dosáhnout až 500 000 Kč.

            Speciální nabídkou, která od minulého roku funguje pro celé území ČR, jsou záruky ČMZRB za úvěry, které poskytuje pro podnikatele s maximálně tříletou historií Česká spořitelna v případě inovativně zaměřených projektů. V programu nazvaném INOSTART, pro který poskytla prostředky švýcarská vláda, mohou být podpořeny úvěry až do výše 15 mil. Kč.

            V Jihočeském kraji mohou malí podnikatelé opět získávat přímo od ČMZRB úvěry. Příslušný program byl obnoven v březnu letošního roku a je podpořen z prostředků Jihočeského kraje. Úvěry na investice či financování zásob mohou být poskytnuty se splatností až 6 let, a to do výše 1 mil. Kč.

Jaké změny v nabídce záruk se udály v letošním roce?

Hlavními změnami je rozšíření režimu zjednodušeného poskytování záruk na úvěry do výše 10 mil. Kč. Podnikatelé, kteří již mají předchozími podporami vyčerpán limit podpor malého rozsahu (de minimis), mohou v případě potřeby získávat záruky za úvěry na investice standardním postupem v režimu tzv. blokových výjimek. Další, pro podnikatele vítanou změnou, je zrušení podílu podnikatelů na hrazení ceny záruky, jejíž úhradu v plném rozsahu převzal stát.

Co ukázalo první čtvrtletí?

Jádro naší letošní nabídky je k dispozici od druhé poloviny února. Vzhledem k několikatýdennímu přerušení příjmu žádostí o záruky přišla očekávaná vlna zvýšeného přílivu žádostí. Není vyloučeno, že tento velký zájem bude i nadále pokračovat, což je dáno faktory jak na straně nabídky, tak i poptávky po úvěrech. Nepochybně je velmi pozitivní, že se kromě přetrvávajícího zájmu o záruky na úvěry k financování zásob zvýšila četnost záruk za úvěry na investice. Za povzbudivé považujeme i to, že se po změnách, které proběhly v loňském roce, zvyšuje i využívání záruk v programu INOSTART. V této situaci bude velmi důležité, jak rychle se podaří zapojit do financování záruk prostředky EU.

Budou si muset podnikatelé zvykat u podpor z evropských prostředků na zcela jiné podmínky, než znají v současné době?

Již při přípravě současného národního programu záruk byly vzaty do úvahy všechny dostupné informace o podmínkách, v nichž by měly být poskytovány záruky pro zahájení a rozvoj podnikání z prostředků EU. Značná část z nich se již v národním záručním programu uplatňuje. Nemělo by tedy ani při vyhlášení první výzvy k podávání žádostí dojít k zásadním odlišnostem od toho, co již obsahují současné záruční produkty.          

(red)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3