INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Operační program Podnikání a inovace vypsaný Ministerstvem obchodu a průmyslu se dostal na první místo v čerpání dotací mezi ostatními tematickými operačními programy. Celkově již českým podnikatelům proplatil více než 75 miliard korun. To vyplývá ze zprávy zpracované Ministerstvem pro místní rozvoj. Celkem by měl letos žadatelům vyplatit 23 miliard korun.

OPPI je tedy podle aktuálních statistik nejefektivněji čerpaným tematickým programem v ČR; dosud přispěl na rozvoj českých firem částkou 75 miliard korun. Cílem pro letošní rok je kompletní vyčerpání prostředků alokovaných v Evropském fondu regionálního rozvoje a proplacení zhruba 23 miliard korun českým podnikatelům. „Jsem velmi rád, že se nám podařilo nastavit fungující proces, díky kterému máme nejvyšší úspěšnost čerpání ze všech operačních programů. Dočerpat alokované finanční prostředky včas a v plné výši je prioritou ministerstva i CzechInvestu,“ zhodnotil aktuální stav čerpání OPPI ministr průmysl a obchodu Jan Mládek a doplnil: „Právě probíhají kroky k tomu, abychom byli schopni všechny evropské peníze vyčerpat do konce roku. Procházíme běžící projekty a zjišťujeme, v jakém jsou stavu. Šanci chceme dát projektům s vyšší šancí realizace, volné peníze proto průběžně přidělujeme na rezervní projekty z jednotlivých výzev.“

„Specialisté CzechInvestu jsou s podnikateli v dennodenním kontaktu při čerpání svěřených evropských programů. Proto se nám daří zcela čerpat fondy OPPI, což chceme udržet a chceme navázat následujícím Operačním programem Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) na tento úspěch, hlavně co se týče efektivity a minimální rizikovosti,“ poznamenává generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

OPPI patří dlouhodobě k nejefektivněji čerpaným programům v České republice. V posledních měsících se pak posunul na úplně mezi první místo z celkových 17 tematických operačních programů. Nejúspěšnějším měsícem loňského roku se stal prosinec s výší autorizovaných plateb téměř 1,9 miliard. Kč. Trend zrychleného čerpání ale pokračuje i v roce 2015. V březnu se podařilo překročit dvou miliardovou hranici a nejvyššího čerpání v rámci OPPI vůbec bylo dosaženo v červnu, kdy došlo k vyplacení více než 2,7 miliard korun. Celkem bylo v červnu proplaceno 393 žádostí. Na jednu žádost tak v průměru připadlo 7 miliónů korun. Nejvíce evropských peněz šlo za tento měsíc do programu INOVACE, z kterého příjemci obdrželi 1 miliardu korun. V rámci tohoto programu byla v červnu vyplacena také nejvyšší jednotlivá částka, a to 63 miliónů pro firmu TOS Varnsdorf a.s., která s pomocí dotace plánuje zahájit nákladově efektivní sériovou výrobu stále více trhem žádaných velkých, přesných a vysoce produktivních obráběcích strojů.

Podle zprávy MMR si OPPI polepšil také v oblasti rizikovosti. Ve srovnání z loňským rokem se posunul z 12. příčky na celkově druhé místo. Z pozice se středním rizikem se tak dostal na 2. nejméně rizikovou pozici ze všech 17 operačních programů. OPPI se tudíž stal jediným operačním programem, který si svůj faktor rizikovosti znatelně vylepšil a zároveň se stabilně a dlouhodobě na nejvyšších příčkách drží.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3