INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Kvalitnější ochrana majetku, kvalitnější pojistky. Podle expertů z pojišťovnictví Češi do pojištění svých domácností investují více než loni. Současným trendem v ochraně domácností jsou například zařízení napojená na centrální bezpečnostní systém, která je možno sledovat i ovládat online. Lidé by neměli podceňovat stupeň zabezpečení uvedený ve smlouvě, u každé pojišťovny totiž mohou požadavky vypadat jinak.

 

Podle manažerky pojistných produktů Veroniky Hanušové ze společnosti ePojisteni.cz, největšího a nejvýznamnějšího poskytovatele online pojištění u nás, lze na výši pojistného pozorovat, že klienti mají větší zájem o kvalitní ochranu jejich majetku a sjednávají si kvalitnější pojistky. „Lidé mnohdy podceňují rizika, která je možné si připojistit, nesjednají si komplexní ochranu a poté se stane jediná věc, kterou neměli pojištěnou. Některé pojišťovny totiž mají limity například pro spotřebiče, které kryjí pouze určitým procentem z pojistné částky. Může se pak stát, že pokud má klient domácnost pojištěnou v hodnotě 200 tisíc a z důvodu přepětí mu shoří spotřebiče, pojišťovna mu zaplatí notebook, ale ledničku už nikoli,“ varuje Hanušová. Výši pojistné částky je proto vhodné konzultovat s odborníkem, který může doporučit nejvýhodnější varianty. Pojištění domácnosti se vztahuje na domácí zařízení a vybavení, jako jsou elektrické spotřebiče, nábytek či starožitnosti, ale také stavební součásti jako například plovoucí podlaha, kuchyňská linka či vestavěné skříně. Za domácnost může být považován dům, byt, chata, garáž či jiné nemovitosti, ať už pronajaté či vlastní.

Komplexní ochrana

Podmínky zabezpečení řada pojišťoven předepisuje, dokud ale nedojde k pojistné události, samy je nekontrolují. Proto je dobré si stupeň zabezpečení podle podmínek ve smlouvě pohlídat osobně. Například u Kooperativy se předepsaný způsob zabezpečení bytu liší podle výše pojistné částky – u pojištění do 500 tisíc stačí mít u vchodových dveří zámek s bezpečnostní vložkou a kováním, nad 500 tisíc už pojišťovna navíc vyžaduje přídavný bezpečnostní zámek. Garážová vrata by měla být v obou případech uzamčena nebo elektricky uzavřena se zpětnou blokací proti násilnému otevření. Stejnou pozornost jako zabezpečení vstupních dveří není od věci věnovat dalším vstupům do domu, jako jsou boční vchody, okna nebo garáže. Podle expertů jsou současným trendem v zabezpečení domácností zařízení napojená na centrální systém budovy, která lze sledovat a ovládat online. Do popředí se tak dostávají systémy na dálkové ovládání a programovatelné sestavy s mnoha automatickými funkcemi. „Pokud má uživatel od jednoho výrobce například garážová vrata, vjezdové brány, rolety či žaluzie, všechny tyto prvky lze programovat v rámci centrálního systému budovy. Lidé tak získají komplexní bezpečnostní systém pro svou nemovitost,“ sdělil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zaměřuje na výrobu garážových vrat, předokenních rolet, žaluzií a vchodových dveří.

Pojistné ovlivní i adresa

Při výpočtu pojištění domácnosti mohou pojišťovny vycházet z několika údajů, které zohledňují v závislosti na rozsahu krytí. Výši pojistného pak nejvíce ovlivní pojistná částka, záleží však také na velikosti bytu či domu. „Pojišťovny vycházejí ze statistik, například do většího domu spíše udeří blesk. Rozdílná cena bude rovněž pro byt na pražském Žižkově, kde už zloději pětkrát vykradli souseda, než pro byt na vesnici s padesáti obyvateli, kde se všichni znají navzájem,“ uvedla Hanušová ze společnosti ePojisteni.cz. Zároveň dodává, že z hlediska umístění domácnosti pojišťovny nezohledňují pouze PSČ, protože se může stát, že část ulice leží v první povodňové zóně, zatímco druhý konec už je nepojistitelný.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3