INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nezaplacené faktury trápí velké společnosti i podnikatele. Zatímco v západních evropských zemích tvoří dvě procenta, v Česku jde o 2,8 procenta vystavených faktur. Některé obory, například dopravci, ale řeší jako problematické až 20 procent faktur. Firmy však citelnou ztrátu ze zisku dlouhodobě neřeší. Obávají se zbytečných nákladů a časových průtahů. Zásadní chyba, tvrdí odborníci. Zmíněná rizika kompletně odstranila profesionální správa pohledávek on-line.

„Malé faktury do 20 tisíc korun firmy raději ani nevymáhají, jen právní posouzení nároku a další postupy by je stály stejně, ne-li víc, aniž by měly záruku, že dluh vymůžou. Spousta z nezaplacených faktur tak končí promlčením, jiné pak firmy odprodají za 10procentní hodnotu. Oboje řešení však pro věřitele znamená zásadní ztrátu na zisku,“ upozornil na problém mnoha podnikatelů Tomáš Medřický, ředitel portálu Epohledávky.cz.

Promlčení u nezaplacených faktur trvá nejdéle tři roky, záleží na oboru, například v dopravě je to pouhý rok. „Pokud dlužník váhá se zaplacením faktury déle než 90 dní, nereaguje na výzvy věřitele, anebo jen slibuje, v drtivé většině případů nezaplatí vůbec. Už není na co čekat, je třeba situaci řešit právní cestou,“ potvrdil Tomáš Medřický, jehož revoluční služby on-line v současnosti spravují pohledávky věřitelů v celkovém úhrnu přes miliardu korun.

Spoustu podnikatelů a firem od vymáhání problematických faktur odradí, že si například inkasní kanceláře a následně i exekutoři účtují poplatky předem, aniž by ručili za výsledek. Do soudních pří se tedy pustí až ve chvíli, kdy jde o fakturu s šesticifernou sumou. Do té doby jim utracený čas a peníze za to nestojí, neboť celý proces je roztříštěn mezi několik subjektů a kvůli tomu i drahý a zdlouhavý.

Tento nastolený trend pomáhá už déle než rok na trhu změnit profesionální služba portálu Epohledávky.cz. Jako první a zatím jediná přišla s kompletní správou pohledávek on-line a s placením až v případě skutečně vymoženého dluhu. Stejná dohoda platí i pro spolupracující advokáty a exekutory.

Rozdíly v postupech dosud zavedených a oproti tomu inovativních služeb jsou markantní. „Pokud si věřitel zvolí tradiční řešení, další náklady vynakládá už od samého počátku. Pokud si vybere odkup pohledávky, získá z ní maximálně desetinu hodnoty. Pokud ale využije profesionální správu pohledávek on-line, má jistotu až 90procentní výtěžnosti z dluhu,“ porovnal Tomáš Medřický. Podle odborníků z Epohledávky.cz je důležité se svých pohledávek nevzdávat, ať mají jakoukoli hodnotu. Klidně i menší částky. V systému, který portál nastolil, platí, že když není nic vymoženo, věřitel ani zpětně nic neplatí.

„Naše firma se dlouhá léta potýkala s nezanedbatelným množstvím neplatičů. Na četné výzvy k úhradě služeb jednoduše nereagovali a my časem ztráceli trpělivost a chuť se jimi dále zabývat. Díky on-line správě, kterou využíváme už více než rok, sledujeme přehledně všechny naše problematické zakázky v reálném čase, víme, jak dopadla bezplatná kontrola případu, a pokud pro naši pohledávku podepíšeme příkazní smlouvu, můžeme dál sledovat on-line, jaké další kroky jsou realizovány směrem k úspěšnému vymožení,“ popsal jednatel společnosti HrubyMOVING Martin Dušek.

Průměrná částka vymáhaných faktur se pohybuje kolem 80 tisíc korun. „Ale řešíme i nezaplacené faktury mnohonásobně nižší. Někteří klienti mají desítky dlužných faktur od pěti do 20 tisíc, v celkovém úhrnu přes milion korun. Nezáleží na velikosti věřitelské firmy, jako spíš na oboru, ve kterém se pohybuje. Řadu chytrých partnerství uzavíráme se společnostmi z oblastí dopravy, realit, s poskytovateli internetových služeb nebo účetních a pokladních systémů. On-line správu pohledávek využívají jak samotné firmy, tak například tuto službu zařadily do svého portfolia i pro své klienty,“ uvedl Tomáš Medřický, který je autorem myšlenky a vzniku portálu Epohledávky.cz před více než rokem.

Zadání pohledávky do on-line formuláře zabere několik minut, poté už nemusí věřitel dělat vůbec nic. Na svém webovém účtu má kdykoli k dispozici přehled o stavu pohledávky – o odeslání předžalobní výzvy, zda byl vydán soudní platební rozkaz, zda probíhá exekuce, jednání o platebním kalendáři a dalších. „Délka vymáhání nezaplacených faktur se pohybuje od jednoho měsíce do dvou let. V celém období vymáhání věřitel nic neplatí, pouze soudní poplatek, který bude po vyhraném řízení dán k úhradě dlužníkovi. Procentuální provizi za služby portálu zaplatí až z vymoženého dluhu,“ doplnil Tomáš Medřický.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3