INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Objem bezhotovostních plateb i nadále prudce rostl, vyplývá to z výroční zprávy World Payments Report (WPR) 2015, kterou vydaly společnosti Capgemini, jeden z předních světových poskytovatelů služeb v oblasti poradenství, technologií a outsourcingu, a Royal Bank of Scotland (RBS).

V roce 2014 vzrostl podle odhadů objem plateb o 8,9 procenta a dosáhl rekordní výše 389,7 miliard transakcí. V roce 2013 byl růst 7,6 procent a důvodem byla kombinace několika faktorů, včetně výrazného zvětšení objemu bezhotovostních transakcí v rozvíjející se Asii a stoupající obliby mobilních platebních technologií na vyspělých trzích. Objem bezhotovostních platebních transakcí rostl v roce 2013 ve všech regionech rychleji než HDP. V roce 2014 byl vzestup způsoben především hospodářským oživením na vyspělých trzích, rychlou expanzí v Číně, rozvojem mobilních a bezkontaktních technologií a celosvětovým posunem některých bank k okamžitým platbám.

Rozvíjející se Asie překonává tradiční regiony

Bezhotovostní transakce v rozvíjející se Asii vzrostly v roce 2014 podle odhadů o 27 procent, v roce 2013 se jednalo o 22 procent. Důvodem byl rozvoj internetu a přijetí mobilních plateb. Podle odhadů překoná objem bezhotovostních plateb v Číně i Německo, Velkou Británii, Francii a Jižní Koreu. Čína se tak celosvětově posune na čtvrtou pozici hned za USA, eurozónu a Brazílii. Čína dosáhla v roce 2013 rekordního růstu bezhotovostních plateb 37,7 procent, regulátoři totiž urychlili otevření domácího trhu platebních karet zámořských firmám a POS terminálům a došlo k masivnímu rozvoji napříč celou zemí. Výrazně se také zvýšil objem mobilních plateb (o 170 procent) a dosáhl 4,5 miliardy transakcí, jedná se tak o klíčový prvek čínského platebního ekosystému.

Zvětšuje se také objem skrytých plateb

Objem skrytých plateb nebo plateb zpracovaných prostřednictvím nebankovních systémů je podle odhadů přibližně 10 procent (40,9 miliard), tedy podobné množství jako bezhotovostních transakcí v roce 2014, a očekává se další růst v následujících letech. Bankám a nebankovním poskytovatelům platebních služeb komplikuje optimalizaci provozních a zpracovatelských modelů nedostatek ucelených informací o skrytých platbách, včetně plateb jednoúčelovými kartami, mobilními aplikacemi, digitálními peněženkami a virtuální měnou. Skryté platby nejsou příliš regulovány, takže existují obavy z nedostatečné ochrany soukromých dat uživatelů, zabezpečení informací a řešení sporů. Regulace pomůže minimalizovat rizika a přispěje i k boji s podvody a praním špinavých peněz.

Banky mají stále dobrou pozici pro rozvoj inovací

Navzdory silnější konkurenci a novým alternativním platebním metodám, včetně digitálních peněženek a mobilních aplikací, jsou banky stále v dobré pozici pro rozvoj inovací, které zlepší zkušenosti zákazníků. Banky mají oproti alternativním konkurentům výhodu, protože mohou poskytovat komplexní řešení napříč všemi nástroji a kanály. Jako jediný poskytovatel platebních služeb jsou efektivnější než různí poskytovatelé pro každý platební scénář. Banky nadále posilují svou komplexní nabídku. Řada bank například využívá pro další rozvoj systémy pro okamžité platby, které umožňují přesunout peníze z jednoho účtu na druhý během několika sekund v průběhu celého dne. Zákazníci tak mohou stejně rychle využít i příchozí prostředky.

Regulace má také svou roli při zavádění inovací, protože je nutné sjednotit schémata pro celosvětový rozvoj okamžitých plateb. 86 procent dotázaných vedoucích platebních pracovníků v rámci WPR 2015 věří, že regulační orgány budou muset vyhodnotit a provést změny stávajících nařízení, aby okamžité platby byly běžné po celém světě. Rozšíření okamžitých plateb komplikuje zejména nedostatečná interoperabilita systémů, které v Evropě a po celém světě využívají různé standardy. Regulátoři mohou pomoci právě vytvořením norem a pravidel pro podporu spolupráce napříč celým platebním průmyslem.

„Každý rok čelí banky novým a větším výzvám v oblasti inovací, protože uživatelé chtějí pohodlnější, rychlejší, bezpečnější a mobilnější platební metody,“ říká Andrew Lees, Global Sales Officer, Capgemini Financial Services. „Tváří v tvář tomuto tlaku a potřebě nových regulačních iniciativ, které podpoří inovace, jako jsou okamžité platby, musí mít poskytovatelé platebních služeb pro zpracování plateb dlouhodobý plán a musí vytvořit komplexní nabídku, která bude úspěšná v globálním měřítku.“

Trh plateb transformuje i technologie blockchain, která má tři klíčové prvky: Transparentnost, decentralizaci a klíč pro podepsání povolení (KSP, key signing permission). Tento mix má potenciál zlepšit efektivitu finančních transakcí a transformovat globální finanční síť. Technologie blockchain by mohla urychlit oběh peněz a poskytnout do budoucna alternativu pro starší bankovní systémy.

„Nové technologie urychlují změnu platebního průmyslu a s přesunem zákazníků od fyzických k digitálním platbám nabízí komplexní řešení. Svědčí o tom i rozvoj bezkontaktních plateb ve Velké Británii s 53 miliony transakcí v březnu 2015. Jako důvěryhodný partner a srdce klientských transakcí usnadňujeme přechod k digitálním platbám,“ dodává Marion King, Director of Payments, RBS. „Digitální ekonomika je hnacím motorem inovací v oblasti technologií. Zákazníci tak získávají více možností a větší komfort v oblasti plateb a podnikání.“

Již více než deset let vydávají společnosti Capgemini a Royal Bank of Scotland zprávu World Payments Report, která je zdrojem základních dat, trendů a informací o globálních a regionálních bezhotovostních platbách, klíčových regulátorech a platebních iniciativách. Letošní zpráva zkoumá dopady stále náročnějšího regulačního prostředí a dalších požadavků a prostřednictvím online průzkumů a rozhovorů s šéfy firem z května 2015 umožňuje pochopit inovace, které poskytnou zákazníkům vyšší přidanou hodnotu.

Celý report je k dispozici na stránkách www.worldpaymentsreport.com.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3