INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Tři čtvrtiny českých firem očekávají, že za rok kurz koruny k euru posílí na 26 korun za euro nebo i k silnějším hodnotám, pokud Česká národní banka (ČNB) ukončí užívání kurzového nástroje v závěru příštího roku. Vyplývá to z listopadové ankety ke kurzovému riziku a související politice ČNB, kterou Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) v polovině listopadu uspořádal mezi svými členskými firmami a jejíž výsledky dnes prezentoval na tradičním setkání zástupců zaměstnavatelů se členy bankovní rady ČNB. Reprezentanti průmyslu se s bankéři takto setkávají pravidelně každý rok na podzim.

Na zaslané anketní otázky odpověděli zástupci bezmála 150 členských firem SP ČR. Posílení kurzu koruny k hodnotám kolem 26 korun za euro očekává téměř třetina firem, ještě vyšší posílení k hodnotám okolo 25 korun za euro očekává dokonce přes 35 procent firem.

Pouze necelá šestina firem je přesvědčena, že i po ukončení intervencí ČNB setrvá kurz na nynějších asi 27 korunách za euro, vyplývá z průzkumu. Jeho autoři ovšem upozorňují, že z předběžných výsledků nelze činit žádné definitivní závěry.

Na setkání bankovní rady ČNB s představiteli zaměstnavatelské a podnikatelské sféry SP ČR reprezentovali jeho prezident Jaroslav Hanák, viceprezident František Chaloupecký a generální ředitelka Dagmar Kuchtová. Českou národní banku reprezentovali její guvernér Miroslav Singer, viceguvernér Mojmír Hampl a řada členů bankovní rady ČNB.

Na programu setkání, jež se uskutečnilo v budově ČNB v Praze, bylo kromě hodnocení hospodářské politiky vlády z pohledu odborníků SP ČR také hodnocení makroekonomické situace a její výhled a vývoj v podnikovém sektoru, které představil ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3