INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Stavební spoření čelí nečekanému paradoxu. Nabízí rekordně nízké sazby úvěrů i nečekaně výhodné spoření. Z únorového výzkumu veřejného mínění vyplynulo, že úroková sazba 3,5 % je mediánem pro rozhodování o tom, zda spořit. Polovina lidí by zvýšila své úspory i při sazbě do 3,5 %. Takové zhodnocení nabízí stavební spoření, reálně po odečtení inflace až 3,4 %.

„Lidé se však orientují především podle nominálních veličin. Díky tomu letos silně rostou úvěrové obchody, zatímco příliv nových smluv zatím nedosahuje úrovně loňského roku. Zatím. My chceme působit jako partner pro lepší bydlení a využívat současné situace k udržení atraktivity úvěrů i do budoucna,“ říká předseda AČSS Vladimír Staňura.

Tisíc respondentů odpovídalo v únoru agentuře IBRS na otázku: Při jaké výši úrokové sazby začnete více spořit (či začnete spořit, v případě že nyní nespoříte vůbec)? Výsledky ukazuje následující graf.

Graf: Polovině lidí stačí zhodnocení pod 3,5 %, aby zvýšili své úspory

Česká národní banka v letošní zprávě o inflaci uvádí, že se vzhledem k nízkým nominálním úrokům sníží míra úspor pod 10 %. „Lidé v dobách nízkých sazeb hledají jiné formy zhodnocení peněz. Přitom stavební spoření má pro konzervativní klienty nabídku, která by jim podle průzkumů stačila. Podle našich výpočtů činí průměrné zhodnocení peněz v sektoru stavebních spořitelen 2,35 – 3,69 %, když vkládáte 1 700 Kč měsíčně a pobíráte státní podporu,“ vypočítává tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Podle názoru AČSS lákají historicky nejnižší úrokové sazby klienty k pořízení úvěrů na bydlení zcela automaticky. Momentálně se u úvěrů ze stavebního spoření pohybují v rozmezí 1,99 – 4,30 %. Obdobně by ale současné sazby měly motivovat i ke spoření. Ačkoliv jsou nominálně nízké, reálně na trhu ve srovnání s jinými zajištěnými produkty pro konzervativní lidi vynikají.

V průzkumu odpovídali lidé i na otázku, jak vnímají stavební spoření a jestli je pro ně důvěryhodné. „Odpovědi nás potěšily, pro více než dvě třetiny je náš produkt důvěryhodný. Stavební spoření je pro ně především pomocník pro financování bydlení. Pro téměř 60 % lidí jde i o výhodné spoření a toho chceme do budoucna využít,“ dodává Jan Jeníček, 1. místopředse­da AČSS.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3