INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvním čtvrtletí letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 44,11 miliardy korun, to je o 4 % více než ve stejném období roku 2015. Celkové pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního března 227,48 miliardy korun.

„V prvním čtvrtletí jsme zaznamenali výrazný nárůst objemu obchodů jak v oblasti financování firemních investic, tak v kategorii financování spotřebitelů. Ukazuje se, že investiční optimismus, který jsme v loňském roce evidovali spíše v podnikatelské sféře, dorazil i do domácností. To je určitě příznivý signál pro celou ekonomiku,“ říká Libor Bosák, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 40 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 44,11 miliardy korun bylo 36,86 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 7,25 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA v letošním prvním čtvrtletí uzavřely 191 379 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci tohoto období spravovaly 1 405 575 aktivních smluv.

Silný nárůst v prvním čtvrtletí zaznamenala oblast financování podnikatelských investic. Objem leasingu movitých věcí realizovaných členy ČLFA meziročně vzrostl o 25,7 % (měřeno výsledky patnácti největších firem) na 12,15 miliardy korun. Významně se přitom zvýšil podíl operativního leasingu na celkovém leasingovém trhu v podnikatelské sféře – jestliže v loňském prvním pololetí tento podíl činil 44,3 %, letos to bylo 58,3 %.

Objem podnikatelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA v prvních třech měsících letošního roku vzrostl meziročně o 7,9 % na 10,09 miliardy korun (také zde jde o trend vypočtený z výsledků patnácti vedoucích společností).

Naopak pokles postihl factoring. Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské firmy ČLFA se meziročně snížila o 20 % na 26,87 miliardy korun, objem prostředků poskytnutých klientům v rámci factoringu ale zůstal na téměř stejné úrovni jako před rokem.

Silný nárůst asociace zaznamenala v oblasti financování domácností. Objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA v prvním letošním čtvrtletí stoupl na 6,56 miliardy korun, meziročně tedy o 19,6 % (po odečtení výsledků společnosti CETELEM za první čtvrtletí roku 2015, protože její data jsou nyní součástí bankovních statistik). Objem spotřebitelského leasingu meziročně stoupl dokonce o 60,5 %, avšak z mnohem nižšího základu – letos členové ČLFA jeho prostřednictvím poskytli domácnostem 0,69 miliardy korun.

Nejvíce kontraktů členské firmy ČLFA jako obvykle uzavřely na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytly v prvním čtvrtletí letošního roku 18,65 miliardy korun, z toho 9,81 miliardy korun bylo určeno na pořízení 25 097 nových osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA tak bylo financováno 42,1 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice během úvodního čtvrtletí roku.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3