INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Firemní úvěry budou i nadále těžištěm činnosti bank v regionu střední a východní Evropy (CEE1), přičemž se očekává jejich mírné oživení. Toto je jedno z klíčových zjištění nejnovější studie „Bankovnictví v regionu střední a východní Evropy – podpora udržitelného růstu a inovací“, kterou sestavil útvar CEE Strategic Analysis evropské finanční skupiny UniCredit. Objem firemních úvěrů v minulých letech ve většině zemí střední a jihovýchodní Evropy (CESEE2) obecně slábl, pravděpodobně v souvislosti s nižšími investicemi a částečně i s vyššími úsporami společností. V roce 2015 však růst firemních úvěrů v některých zemích opět zrychlil. Struktura zdrojů financování společností v regionu zároveň naznačuje vysoký potenciál dluhových cenných papírů. Další obchodní příležitosti pro banky v regionu by měly představovat export a fondy Evropské unie.

Ekonomická situace ve střední a východní Evropě by měla pro banky obecně zůstat pozitivní. Většina zemí regionu vykáže v letech 2016 a 2017 zdravý hospodářský růst,“ říká Carlo Vivaldi, ředitel divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit. Podle sekce UniCredit Research by měl růst reálného HDP v regionu CESEE letos dosáhnout 3,2 % a v příštím roce 3,3 %. Loni přitom region rostl o 3,5 %. V regionu střední a východní Evropy by se letošní růst na úrovni 1,3 %měl zdvojnásobit na 2,6 % v roce 2017. V obou letech tak překoná loňský výkon 0,4 %. Již letos navíc ve všech státech střední a východní Evropy očekáváme růst. 

Rozdíly ve firemním financování v regionu CESEE po světové finanční krizi v roce 2008 se stírají. Odráží to nízkou potřebu financování vlivem nižších investic a částečně i zvýšených úspor,“ vysvětluje Mauro Giorgio Marrano, zástupce ředitele útvaru CEE Strategic Analysis skupiny UniCredit. Poměr hrubých úspor firem k HDP se v Bulharsku mezi lety 2009 a 2014 dostal na 20,2 % v porovnání s 15,5 % v letech 2004 až 2008. V Maďarsku pak stejné hodnoty činí 17,6 % a 14,1 %. Pokles investic jsme pak mohli pozorovat i v zemích regionu CESEE, kde k nárůstu hrubých úspor firem nedošlo. Opětovný růst tempa firemních úvěrů přinese ekonomické oživení v zaostávajících zemích regionu.

Úvěry v regionu střední a východní Evropy zůstávají hlavním zdrojem firemního financování. Existuje však potenciál pro zvýšení významu dluhových cenných papírů. „V minulých letech jsme zaznamenali zvyšující se podíl financování dluhovými cennými papíry v zemích jako Česká republika, Polsko či Slovensko. Jejich podíl však zůstává ve většině zemí nízký,“ popisuje Vivaldi. V regionu CESEE je podíl dluhových cenných papírů na firemním financování v průměru 8 %. V západní Evropě je to však 10 % a ve Spojených státech až 43 %. Nad hranicí průměru regionu CESEE jsou přitom Česká republika (19 %), Polsko (17 %) a Slovensko (10 %).

Další obchodní příležitosti v korporátním bankovnictví by mohly poskytnout rostoucí vývoz a čerpání evropských fondů. Vývozy představují ve většině zemí střední a východní Evropy významnou část HDP převyšující evropský i celosvětový průměr. Vzhledem k tomu, že eurozóna je nejvýznamnějším obchodním partnerem regionu, vývoz by měl v letech 2016 až 2017 ve většině zemí střední a východní Evropy zdravě růst nad celosvětovým průměrem.

Evropské fondy jsou důležitým zdrojem financování ekonomik regionu střední a východní Evropy EU3. Banky firmám poskytují poradenské služby, spolufinancování a finanční zprostředkování. V aktuálním programovém období 2014–2020 Evropská komise členským státům ve střední a východní Evropě vyhradila v rámci evropských strukturálních a investičních fondů více než 200 miliard eur. Přibližně 117 miliard eur poteče do šesti zemí: Bulharska, České republiky, Chorvatska, Maďarska, Rumunska a Slovenska. Pětina z toho, 23 miliard eur, je určena na financování soukromého sektoru, kde banky většinou působí.

Prostřednictvím rámců schválených skupinou UniCredit se realizuje přibližně 3,5 miliard eur,“ odhadl Carlo Vivaldi, ředitel divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit.

UniCredit investovala do organického růstu podnikání v regionu střední a východní Evropy 13 miliard eur

Skupina UniCredit je dlouhodobým strategickým investorem v regionu střední a východní Evropy. Od roku 2007 proinvestovala celkem 13 miliard eur zisku před zdaněním a své podnikání s firemními i soukromými klienty má zájem dále rozvíjet.

V roce 2015 skupina UniCredit ve všech zemích regionu střední a východní Evropy, kde působí, získala více než 1,2 milionu nových klientů. Svou klientskou základnu chce do roku 2018 rozšiřovat o další milion ročně. Ve firemním investičním bankovnictví pak plánuje každý rok zvýšit počet svých klientů přibližně o 10 000 firem. V souladu se Strategickým plánem skupina UniCredit investuje 1,2 miliardy eur do digitalizace s cílem přizpůsobit se novým trendům ve správě klientů a snížit náklady. UniCredit odhaduje, že do tří let se počet uživatelů jejího internetového bankovnictví zdvojnásobí ze současných 5 milionů na 10 milionů. Aktuální 1 milion uživatelů mobilního bankovnictví pak prudce vzroste na 7 milionů. V regionu střední a východní Evropy pak předpokládá růst úvěrů o 20 miliard eur na 106 miliard eur v roce 2018.

Implementace nového Strategického plánu postupuje podle harmonogramu. Plánovaný přesun majetkových účastí divize pro střední a východní Evropu z Vídně do Milána bude dokončen do konce roku 2016. Tímto krokem položíme základy dalšímu zeštíhlení řídící struktury a efektivnějšímu řízení kapitálu i likvidity v rámci skupiny,“ zdůraznil Vivaldi.

UniCredit je v regionu střední a východní Evropy největší bankovní skupinou – z hlediska sítě, celkových aktiv i počtu trhů, na kterých působí. Rozsáhlá síť přibližně 3 000 poboček ve 13 zemích generuje přibližně jednu čtvrtinu jejích celkových příjmů. V regionu střední a východní Evropy skupina UniCredit poskytuje služby více než 26 000 mezinárodních firemních klientů. Dva ze tří firemních klientů z Německa, Itálie a Rakouska působících v regionu střední a východní Evropy jsou přitom klienty mezinárodních center skupiny UniCredit. Skupina UniCredit má dlouhodobé zkušenosti s projekty podpořenými státy i Evropskou unií v regionu CEE. Jejich důkazem jsou více než 2 miliardy eur z evropských fondů a podpisy dohod ve výši přes 1,3 miliardy eur s Evropským investičním fondem v prvním programovém období 2007–2013. UniCredit tak pomocí evropských fondů a finančních nástrojů podpořila v regionu střední a východní Evropy více než 8 000 společností, zejména z řad malých a středních podniků.

O skupině UniCredit

UniCredit je jednou z předních evropských komerčních bank se silnými kořeny v 16 evropských zemích. Naše síť v současnosti působí na přibližně 50 trzích prostřednictvím více než 7 000 poboček s více než 125 000 zaměstnanci na plný úvazek (k 31. prosinci 2015).

V regionu střední a východní Evropy skupiny řídí rozsáhlou mezinárodní bankovní síť s více než 3 000 pobočkami (včetně Turecka na základě equity).

 

2 Střední a jihovýchodní Evropa (CESEE) je region CEE bez Ruska, Turecka a Ukrajiny.

3 Do této skupiny patří některé země, které vstoupily do EU v letech 2004 a 2007, tedy Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko. 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3