INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Parlament schválil změny v daňových předpisech. Komora dlouhodobě kritizuje stav, kdy podstatné a důležité změny jsou schvalovány na poslední chvíli a občané ani podnikatelé nevědí, od kdy budou tyto změny platit.

Jiří Nesrovnal, člen Prezidia Komory daňových poradců, k tomu říká: „Bohužel musíme konstatovat, že tento trend, kdy jsou důležité změny daňových zákonů schvalovány ne již za pět minut dvanáct, ale pět minut po dvanácté, stále pokračuje a dále se prohlubuje.  Příkladem je právě schválená novela zákona  o dani z příjmů, která měla původně platit od 1. 1. 2017, ale nakonec byla schválena až nyní, s účinností k 1. 4. 2017.“ Sami zákonodárci uvádějí, že důvodem bylo mimo jiné množství pozměňovacích návrhů, které s předmětem novely vůbec nesouvisí.

Důsledkem nestandardní účinnosti přijaté novely bude velká nejasnost ohledně začátku účinnosti přijatých změn. Ke změnám totiž dochází v průběhu zdaňovacích období některých daní, jako např. daně z příjmů. "Občané a podnikatelé jsou pak do poslední chvíle v nejistotě, které změny a od budou platit," kritizuje tuto praxi Nesrovnal. "Bez pomoci odborníků pak bude velmi obtížné aplikaci této novely v praxi zvládnout," uzavírá Nesrovnal.

Novely daňových předpisů představují komplexní změnu téměř všech daňových předpisů, které jsou podle Komory daňových poradců mnohdy problematické.  Naopak mezi pozitivní změny, které usnadní život podnikatelům a občanům, může být rozšíření možnosti uplatňování daňových odpisů pro mnohé v praxi se zcela běžně vyskytující situace (např. v případě výpůjček či podnájemních vztahů) nebo změny, které vedou k provázanosti daně z příjmů na zákon o obchodních korporacích či změny v oblasti nehmotného majetku. Všechny tyto změny usnadní podnikání a jsou ze strany podnikatelů, ale i občanů, netrpělivě očekávány a Komora je dlouhodobě prosazuje a podporuje. Bohužel z důvodů uvedených výše, budou v mnohých případech muset poplatníci s jejich aplikací ještě rok počkat.

Komora proto vyzývá Ministerstvo financí, ale hlavně politiky, aby nebyly zásadní změny v daňových předpisech přijímány na poslední chvíli a podnikatelé i občané měli dostatek času se na ně připravit. 

O Komoře daňových poradců ČR

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 659 daňových poradců a eviduje 940 společností vykonávající daňové poradenství.

KDP ČR zejména chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců, vytváří předpoklady pro zvyšování jejich kvalifikace a profesionální úrovně, dohlíží na řádný výkon daňového poradenství a usměrňuje činnost daňových poradců v souladu s právními předpisy. Více naleznete na www.kdpcr.cz.

Komora je členem Confédération Fiscale Européenne. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně C.F.E. provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt na adrese www.cfe-eutax.org.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3