INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Českým strojírenským firmám vyrábějícím obráběcí a tvářecí stroje loni klesl podle odhadů Svazu strojírenské technologie export zhruba o pět procent. Celková produkce poklesla o osm procent. Na letošek svaz očekává mírné oživení, zhruba na úroveň historicky nejlepšího roku 2015. Předpoklad pro růst dávají zejména pozitivní zprávy z ekonomického vývoje v USA a pokračující konjunktura evropského, zejména automobilového průmyslu.

Podle ředitele Svazu strojírenské technologie Oldřicha Paclíka jsou čeští exportéři nuceni posilovat své obchodní aktivity na západních trzích, kde se ovšem může uplatnit jen vysoce konkurenceschopný produkt se zajištěným servisem. Důvodem je pokles exportu do Ruska, ale i do Číny. „V krátkodobém horizontu nelze očekávat, že budou zázračně objeveny trhy zcela nové. To je v dnešní době pokročilé globalizace už téměř nemožné. Současně je vždy snazší a levnější navazovat na dřívější obchodní kontakty než začínat někde zcela od nuly,“ uvedl Paclík.

Z evropských trhů podle něj roste například polský trh. V poslední době se zvyšuje také export tuzemských strojírenských firem do USA. „Ve srovnání s ostatními exportéry, například s Německem, Itálií nebo Rakouskem, byly v posledních letech hodnoty našeho vývozu do USA minimální. Na tento vysoce náročný trh dodávala ale v minulosti své produkty řada českých firem a je zde tudíž šance na dobré jméno českých obráběcích strojů v Americe navázat,“ upřesnil Oldřich Paclík.

Česká vláda koncem loňského roku schválila aktualizovanou Exportní strategii ČR. Jednou ze změn je způsob výběru klíčových trhů, kde se kromě teritoriálního nově počítá také s oborovým přístupem, což podle odborníků zvýší flexibilitu při vyhledávání exportních příležitostí pro české vývozce.

Jedním z důležitých nástrojů vývozu zůstává Česká exportní banka, která podporuje export především do zemí s vyšší mírou rizika. Banka se bude nyní více zaměřovat na podporu malých a středních podniků, s kterými loni uzavřela 57 obchodů za více než 328 milionů korun. „Existuje celá řada teritorií, jako jsou například Latinská Amerika, Kazachstán, Ázerbájdžán či Kuba, které pro české firmy nabízí opravdu zajímavé příležitosti,“ sdělil ředitel odboru mezinárodní vztahy a komunikace České exportní banky Petr Križan.

Příkladem čistě proexportní firmy je brněnský koncern ZKL, který se zabývá výrobou ložisek. Firma aktuálně vyváží do 74 zemí světa a má po světě zhruba 220 zákazníků. V loňském roce společnost evidovala největší obrat v Indii, roste ale i na dálném východě nebo v Jižní Americe. Kvůli Indii, která se v posledních letech stává pro ZKL klíčovou, koncern plánuje otevření nového závodu s místním partnerem, což by mělo podpořit růst obratu společnosti v dalších letech. „Snažíme se maximálně diverzifikovat náš export. Poklesy v některých zemích, jako je Čína nebo Rusko, vykrýváme růstem jinde, abychom zachovali náš obrat a využití našich výrobních kapacit,“ vysvětlil generální ředitel Jiří Prášil. Také podle něj lze očekávat v letošním roce růst tržeb i exportu.

Svaz strojírenské technologie

Svaz byl založen zejména na podporu a ochranu společných zájmů svých členů, s cílem koordinovat jejich součinnost ve všech oblastech, kdy je společný postup účelný při realizaci podnikatelských záměrů. V současné době sdružuje SST 46 významných společností a organizací České a Slovenské republiky. V České republice pokrývají podniky sdružené ve Svazu více než 70% produkce obráběcích a tvářecích strojů.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3