INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Když v úvodu podotknu, že jsem značně otráven a znechucen současným politickým klimatem u nás, určitě vám neřeknu nic nového a mnozí se ke mně zajisté připojíte. Protože v politice a nebo lépe řečeno na jejím  těsném  okraji, pracuji již mnoho let a málo co nového mě může překvapit, přemýšlel jsem, co mě natolik nezvykle popudilo a zaujalo na stávající inovované politické a silně vyhraněné scéně. V podstatě jsem hledal a dokonce i našel co je aktuálně odlišného na pravidelně se opakujících předvolebních soubojích a nechutných tahanicích. Prostě téma, které je hodno zamyšlení.

Došel jsem k názoru, že jádro pudla je v novém stylu vystupování většiny politiků. Ti se až nezvykle často a nepřirozeně dovolávají ústavy a hledají v ní východisko z neschopnosti stávající vládnoucí garnitury lidsky se zamyslet nad vlastním konáním a pokusit se vytvořit prostředí pro normální komunikaci bez médií a tragikomické divadelní scény.  Co  je  zde  dále  nového a  nabízí  se  k vážnému  zamyšlení?  Je to výklad vzájemných vztahů a významu ústavy vs. koaliční smlouva. Přinutilo mě to k zamyšlení o podstatě a vzniku těchto dokumentů. 

Dle mého názoru oba dokumenty mají k sobě blíž, než se dnes prezentuje, samozřejmě dle potřeby toho či onoho interpreta. Nikdo z nich však nemůže popřít, že vznikají ve "stejné dílně" a ve stejném politickém prostředí.  Váha významu ústavy je neoddiskutovatelná.  Přirovnávat však význam koaliční smlouvy k formálnímu podání zpocené a neupřímné ruky politika je na mne trochu moc. Vždyť tuto smlouvu podepisují námi zvolení (někdy bohužel) lidé, jejichž pověření vzniklo na základě naší ústavy a její dodržování a závazek z ní plynoucí jednoznačně hraniční s jejím významem. Na co jiného se mají voliči spoléhat, než na takto podepsané a publikované sliby politiků? Že by nám měla stačit ústava a z ní plynoucí práva voličů a na nějaké další s pompou podepsané a deklarované sliby máme zapomenout?

Přestože je můj nepříliš pozitivní vztah k našemu prezidentovi všeobecně znám, musím mu dát v tomto bodě částečně za pravdu, i když on podmínku vypořádání koaliční smlouvy pokládá vládním politikům ze zcela jiných důvodů. Současný postoj většiny z nich k textu koaliční smlouvy je jako postoj analfabeta k nevýznamnému cáru papíru, což mi silně zvedá adrenalin a zásadním způsobem vadí.  Když už chtějí mermomocí tento  dokument  znehodnotit  jako  celek,  měli  by si uvědomit, že nikdy nikdo z nich v budoucnu nesmaže odpovědnost za naplnění slibů, které smlouva obsahuje a na jejichž základě byl spokojen či nespokojen jejich volič. Ať si v souladu s ústavou pokračují v hnusných pomluvách, provázejících jejich boj o koryta, ale napřed ať národu sdělí, jak se vyrovnají se svými sliby. Pokud tak neučiní, budu každému s chutí doporučovat volit zcela jinou garnituru nebo hledat jiný demokratický a klidný ráj k bydlení.

A důležitý závěr pro nás české obchodníky a členy AČTO. Uvědomme si, že onen dnes zatracovaný dokument obsahuje i pro nás důležitý slib a to je náhrada nákladů na zavedení EET pro všechny podnikatele. Naplnění tohoto slibu jsme si vzali jako jeden z hlavních cílů našeho snažení a to nehledě na to jak dopadnou spory mezi politiky. Zde prohlašuji, že bude mou snahou dotáhnout vše do zdárného konce, třeba až k pověstnému a v současnosti často skloňovanému ústavnímu soudu.

Zdeněk Juračka,

prezident Asociace českého tradičního obchodu

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3