GASCONTROL GROUP patří k významným subjektům v energetickém sektoru. Je odborníkem na výstavbu plynovodů i doprovodných zařízení a výstavbu plnicích stanic CNG a LNG nebo bioplynových stanic. Lídr skupiny, společnost GASCONTROL, se specializuje na dodávky technických řešení, včetně atypických zařízení na míru zákazníkovi. V poslední době se zaměřuje také na realizaci úsporných řešení pro vytápění různých objektů.
Rádi a s úctou píšeme o firmách s českým kapitálem, které za sebou mají příkladné výsledky, nebojí se výzev ani nových odvážných projektů. Stálicí na našich stránkách se stala energetická skupina GASCONTROL. Jak si loni vedla část konsorcia, která nese název GASCONTROL POWER, a co nového připravuje, o tom jsou následující řádky. Odpovídal Roman Buryjan, generální ředitel skupiny GASCONTROL POWER (na snímku).
Havířovská společnost GASCONTROL, k níž časem přibyly další firmy uskupené do konsorcia GASCONTROL GROUP, vznikla krátce po sametové revoluci. Po celou dobu se zaměřuje především na plynárenství a moderní technologie v energetice. Její zakladatel a majitel Mieczyslaw Molenda patří mezi osobnosti regionu, kterým záleží na tom, aby se Moravskoslezský kraj a jeho průmyslový potenciál dále rozvíjely.
GASCONTROL je tradičním českým výrobcem a dodavatelem technologií a výrobků zejména pro plynárenství a energetiku. Specializuje se na dodávky technických řešení, včetně atypických zařízení na míru zákazníkovi. Je odborníkem na výstavbu plynovodů i doprovodných zařízení a výstavbu bioplynových nebo CNG plnicích stanic.
Čilý stavební ruch panuje v takzvaném Hořanském koridoru na Mostecku – tepně regionu, kde vede síť produktovodů, horkovodu, užitkové vody, vedení vysokého napětí, datových a optických kabelů, silnice a důlní dráhy.
Nenechat se odradit, jít stále dál. Pracovat na nových řešeních pro energetiku, uplatnit se ve strojírenství, to je směr, který charakterizuje aktivity několika firem ve skupině GASCONTROL GROUP. Uplynulý rok pro ně byl úspěšný. Určitě i proto, že majitel a vizionář Mieczyslaw Molenda vidí podnikání v mnoha souvislostech.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...