INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

cngSkupina GASCONTROL z Havířova je odborníkem na plynárenské technologie a má za sebou několik významných projektů. Vybudovala například nové potrubní systémy pro modernizovanou teplárnu společnosti ArcelorMittal Ostrava. Kromě produktovodů se zaměřuje i na další oblasti v plynárenské energetice. Je specialistou na projektování a výstavbu bioplynových stanic a CNG plnicích stanic. V současné době se zaměřuje také na zpracování a využití biometanu.

Za svůj velký úspěch v oblasti CNG považuje GASCONTROL stavbu plnicí stanice zemního plynu v Ostravě-Martinově pro Dopravní podnik Ostrava. Jedna z nejvýkonnějších plnicích stanic CNG ve střední Evropě od loňského podzimu spolehlivě pracuje ke spokojenosti provozovatele i veřejnosti. Obslouží denně až stovku autobusů ostravského dopravního podniku. „Hlavní část nové plnicí stanice v Ostravě-Martinově tvoří tři speciální ,oilfree‘ kompresory, které jsou doplněné moderními technologiemi, bezpečnostními prvky a zařízením na měření, regulaci a řízení, včetně řízení spotřeby elektrické energie,“ sdělil Milan Slamečka, obchodní ředitel společnosti GASCONTROL. Součástí dodávky byla i stavba nového vysokotlakého plynovodu v délce 1075 metrů a instalace zařízení pro odorizaci zemního plynu.

Typové CNG plnicí stanice se osvědčily

Od této doby GASCONTROL vyprojektoval, zkompletoval a instaloval další „typové“ veřejné a firemní CNG plnicí stanice. Typové stanice mají řadu praktických výhod. Na základě dlouhodobých zkušeností s projektováním a provozováním plnicích stanic havířovská firma vypracovala takové řešení, které eliminuje problémy neustále se měnících konstrukčních změn pro různé parametry stanice. Podle způsobu využívání plnicích stanic (veřejná nebo firemní) je vždy jednotná typová základna. Jejím doplněním nebo záměnou klíčového uzlu je pak možné plnicí stanici přizpůsobit specifickým požadavkům a potřebám investora.
    V uplynulých měsících GASCONTROL instaloval a zprovoznil veřejné plnicí stanice ve Zlíně-Malenovicích, Domažlicích, Oldřichovicích u Třince a v Mohelnici. Firemní plnicí stanice firma instalovala v průmyslových areálech v Ostravě, Rájci-Jestřebí a Nové Vsi. Tyto plnicí stanice slouží nebo budou sloužit k plnění vysokozdvižných vozíků, firemních automobilů a dalších vozidel na CNG.

Z bioplynu se dá vyrobit elektřina, ale i palivo

Zatím nedoceněným palivem zůstává biometan neboli vyčištěný bioplyn. Svým složením je přitom identický se zemním plynem. To je hlavní důvod, proč v něm GASCONTROL vidí příležitost. Bioplyn vyprodukovaný v bioplynových stanicích, v čistírnách odpadních vod a na skládkách může být využíván k výrobě tepla a elektřiny, ale také k pohonu dopravních prostředků. Biometan má nejnižší emise skleníkových plynů a nejnižší spotřebu energie v celém životním cyklu v porovnání s ostatními konvenčními biopalivy.
    „Na biometan jezdí ve světě stále častěji automobily, autobusy a samozřejmě i zemědělská technika. Technologie pro čištění bioplynu na biometan jsou známy. Naše společnost v tomto směru spolupracuje s ostravskou firmou Jinpo Plus,“ uvedl obchodní ředitel Milan Slamečka. Při kogeneraci je často největší problém, jak během celého roku využít produkované teplo. Není výjimkou, že je větší část takového tepla mařena bez užitku. V takových případech může být vyčištění bioplynu na biometan a jeho užití jako pohonné hmoty či dodání do plynové rozvodné sítě výhodné z ekonomického i ekologického hlediska.     

(jd)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3