INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ČNB ponechala měnovou politiku na únorovém zasedání beze změny, ale představila vyšší inflační prognózu. My vzhledem k silnějším inflačním tlakům z domácí ekonomiky i ze zahraničí počítáme s tím, že centrální banka může ukončit intervence již v průběhu druhého čtvrtletí 2017. Myslíme si, že k ukončení může od konce března 2017 dojít teoreticky každý čtvrtek na zasedání bankovní rady, ze kterého se podle slov viceguvernéra vždy může stát zasedání měnově-politické.

Před vypnutím intervencí se koruna na spotovém trhu bude obchodovat těsně nad 27,00 EUR/CZK, zatímco forwardy budou více volatilní. Věříme, že před koncem prvního čtvrtletí 2017 (tzn. před březnovým zasedáním ČNB), mohou především krátké forwardy výrazněji posílit a s nimi hlouběji do záporu spadnout (implikované) tržní úrokové sazby.

Předpokládáme, že se ČNB bude snažit o „čistý exit“, tedy takový, ve kterém nebudou stanoveny přechodné pevné bariéry (například 26,00 EUR/CZK) a nezavedou se ani záporné sazby. Pokud však nastane situace, kdy by česká koruna čelila výrazným apreciačním tlakům, může strategie „čistého exitu“ selhat a ČNB by byla v takovém případě dotlačena jak k zavedení záporných sazeb, tak k nastavení přechodné obranné bariéry.

Otázkou tedy je, jak se bude koruna vyvíjet po ukončení intervencí. Ve středním až dlouhém horizontu by měla ve vleku zlepšujících se fundamentů začít posilovat. Rovnovážný fundamentální kurz odhadujeme zhruba o 10 % silnější (v okolí 25,00 EUR/CZK), a to z důvodu rychlejšího růstu a zlepšující se vnější rovnováhy. V krátkém až středním období však mohou převážit zcela jiné faktory a pohyb koruny se může stát poměrně nevyzpytatelným.

Bezprostředně po vypnutí intervencí budou proti sobě stát především exportéři a investoři sázející na zisky koruny. Čím více totiž budou před vypnutím intervencí investoři sázet na zisky koruny a čím více se exportéři budou zajišťovat, tím méně bude pravděpodobné, že koruna začne posilovat.

Exportéři byli na konci roku 2016 lehce pod-zajištěni, neboť hrubý odhad pod-zajištění na rok 2017 je zhruba 250 miliard korun (maximálně). Výraznější pokles zajištění skrze finanční instrumenty částečně kompenzovaly jiné formy zajištění, převážně skrze úvěry v cizích měnách.

Sázky na „silnější“ korunu začaly na trzích narůstat od poloviny roku 2015, rapidně však vzrostly na začátku roku 2017. Dle našich odhadů dosahoval roční kumulativní příliv investic na konci ledna tohoto roku 760 miliard korun, přičemž podstatnou část představovaly právě sázky na silnější korunu. Příliv kapitálu přesahuje čtyřnásobek ročního přebytku běžného účtu a je více než dvakrát vyšší než roční přebytek zahraničního obchodu. Pokud by po exitu chtěli všichni sázkaři naráz vybrat své zisky, může se koruna teoreticky dostat do defenzívy.

V měsících přímo po ukončení intervencí bude tedy nutné se připravit na vysokou volatilitu a klíčové slovo pak bude mít ČNB, jež rozhodne, na jakých úrovních se ji rozhodne tlumit

JAN BUREŠ – hlavní ekonom Patria Finance

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3