INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Foto final_TKHledání cest k vyšší efektivitě výroby, obchodu, marketingu – i tak by se patrně dala charakterizovat užitečnost metody 3D. V TOS VARNSDORF a.s. šli výzvě včas naproti, neváhali. Dnes jim nové postupy začínají přinášet první úspory a otvírají oči dříve netušeným možnostem. Více již Tomáš Kozlok, vedoucí vývojových projektů a zkušebny v TOS VARNSDORF a.s.:

TOS VARNSDORF je nositelem řady nových myšlenek, postupů a praxí. Byl jednou z prvních firem ve strojírenství u nás, které se začaly zajímat o 3D zobrazovací metody. Co vás k tomu vedlo?

Trochu s nadsázkou řečeno, dovedla nás k tomu doba, ve které žijeme. Když se podíváte kolem sebe, jsme obklopeni počítači a virtuálním světem. Všichni chtějí všechno hned, prostor na chyby se minimalizoval. Když se proto objevila možnost seznámit se s prostředím virtuální reality, neváhali jsme, neboť tato metoda skýtá široké možnosti využití a výhod. Kromě otázek funkční bezpečnosti obráběcích strojů a ergonomie lze v prostředí imerzní virtuální reality odhalit např. kolizní místa, nasimulovat proveditelnost montáže a servisu, a odhalit tak případné nedostatky ještě ve fázi vývoje stroje, což vám v konečném důsledku šetří čas i peníze.

Vaše kroky směřovaly do vysokoškolského prostředí VUT Brno. Zde se zrodilo několik nápadů, které již slouží praxi. Oč přesně jde?

Jak říkáte – nápadů je hodně a tím, jak nacházíme další možnosti využití imerzní virtuální reality, se rodí nápady nové. Jedním z takových nápadů je možnost realizace virtuální prohlídky stroje nebo celého pracoviště. Máme například vytvořenou virtuální halu s téměř všemi typy strojů z naší nabídky. Zákazník tak má možnost vidět takřka v reálném prostředí všechny stroje na jednom místě bez nutnosti mít tyto stroje fyzicky, což by bylo náročné jak na prostor, tak na finance! Je tak možno se bavit se zákazníkem o konkrétních věcech, diskutovat reálné situace a předcházet tím problémům při následné fyzické instalaci a provozu stroje u zákazníka. A zase – ve finále dochází k úspoře času i peněz jak pro nás, tak pro zákazníka.

tos

Pracovat efektivněji, například s nižšími finančními a časovými vstupy, to je přáním mnoha výrobců i obchodníků. Vám se to díky 3D zobrazovacím postupům daří. Ale jste stále ještě na začátku...

Pořád je co vylepšovat. To, že díky 3D máme v pořádku konstrukční a výrobní dokumentaci, je jen první krok. Je potřeba také v navazujících etapách hledat cesty k zefektivnění a snížení časové a finanční náročnosti. S tím, jak objevujeme stále nové možnosti 3D zobrazení, třeba přijdeme na to, jak tuto technologii využít k zefektivnění dalších etap životního cyklu stroje.

Co by mělo být výsledkem v ideální podobě?

V ideálním případě by jistě bylo snem každého výrobce vyvinout a vyrobit stroj v co nejkratším čase, s minimálními náklady na vývoj, výrobu, montáž a servis.

Jak chráníte své myšlenky a nápady? Jde to vůbec?

V případě potřeby využíváme všeobecně známé možnosti ochrany, jako jsou patenty či průmyslové vzory. Dnešní doba je však velice rychlá a ani patent není zárukou toho, že někdo vaše nápady nezneužije. Ve světě dokonce existují kanceláře, které se zaměřují na „lustrování“ patentových databází a hledají možnosti, jak tyto patenty obejít. Je pak tedy otázkou, kolik úsilí, času a peněz investovat do ochrany vlastních myšlenek.

Mohli byste na tomto případě spolupráce demonstrovat ideální vztah mezi akademickou půdou a životem firmy?

V tomto případě je to poměrně snadné. VUT v Brně je pro nás partner, kterému dáme jasné zadání, chvilku si řešíme zdánlivě každý zvlášť svoji část projektu, abychom se vzápětí znovu sešli a dali své části dohromady v jeden fungující celek. Bezproblémová spolupráce, kdy věci, na které v průmyslovém podniku nejsou časové a kapacitní možnosti, řeší partner z akademické sféry... A co je naprosto důležité – výstupy z akademické sféry jsou plně funkční a bez problémů využitelné v životě firmy.

Odborná veřejnost se jistě o novinku zajímá...

Využití 3D projekce je dokumentováno právě na fotografii: na posledním zákaznickém dnu v letošním červnu jsme mohli zájemcům ukázat ve 3D projekci již pět nejzajímavějších a nejžádanějších našich strojů. Kromě tří posledních zákaznických dnů jsme 3D projekci představili i na nejvýznamnějších veletrzích obráběcích strojů v Milánu, Moskvě, Pekingu, Šanghaji a naposledy v září v Brně.

ptala se Eva Brixi

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3