INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V České republice žije aktuálně 406 tisíc lidí starších 61 let, kteří mají oprávnění podnikat jako fyzické osoby. Jde o pětinu všech lidí v této věkové kategorii. V Praze má přitom oprávnění k podnikání jako fyzická osoba 30 % všech lidí ve věku 61 a více let a dokonce 43 % mužů v této věkové kategorii. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla analytická společnost CRIF na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Podnikání starších lidí podle regionů

Lidé z nejstarší věkové skupiny tvoří také pětinu všech fyzických osob podnikatelů, kterých je aktuálně 2,1 milionu. Nejvíce nejstarších podnikatelů je z Prahy. Zde žije 73 tisíc lidí starších 61 let s podnikatelským oprávněním, což je 18 % všech fyzických osob podnikatelů v této kategorii. Následuje Středočeský kraj se 49 tisíci podnikateli staršími 61 let (12 %) a Jihomoravský kraj s 41 tisíci podnikateli (10 %). Nejméně podnikatelů starších 61 let žije v Karlovarském kraji, kde jejich počet dosahuje 12 tisíc, a v Pardubickém kraji a na Vysočině, kde žije shodně 16 tisíc těchto podnikatelů. „Praha je z pohledu podnikání nejstarší věkové skupiny výjimečná co do jejich počtu i podílu na obyvatelstvu. Důvodem je především fakt, že zde existuje mnohem více příležitostí k podnikání než v ostatních regionech. Většina starších přitom začala podnikat v mladším věku a buď nadále podniká, nebo si pouze ponechala oprávnění k podnikání, které však již nevyužívá,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

V Praze dosahují podnikatelé starší 61 let také nejvyššího podílu na celkovém počtu lidí v této věkové skupině. Každý třetí Pražan starší 61 let má oprávnění k podnikání jako fyzická osoba. Konkrétně každá pátá žena a téměř každý druhý muž (43 %) je fyzickou osobou podnikatelem. Vysoký podíl podnikajících lidí v této věkové skupině je také v Libereckém kraji (23 %). Nejméně fyzických osob podnikatelů, konkrétně 15 %, je mezi obyvateli staršími 61 let na Vysočině, v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Obory, ve kterých podnikají starší lidé

Čtvrtina podnikatelů starších 61 let (27 %) se věnuje především obchodu, ve kterém má oprávnění podnikat 23 % podnikatelů a 34 % podnikatelek. Na druhém místě je odvětví profesní, vědecké a technické činnosti, kam se řadí 18 % podnikatelů ve věku 61+. Opět jde o odvětví, které má vyšší zastoupení u žen (22 %) než u mužů (15 %). Těsně za tímto odvětví nalezneme zpracovatelský průmysl s 15 % podílem v rámci nejstarší generace podnikatelů. Toto odvětví je více zastoupeno u mužů (17 %) než u žen (9 %). Ve stavebnictví podniká 12 % nejstarší generace a je v něm převaha mužů jednoznačná (18 % versus 1 %).

Zdroj: www.informaceofirmach.cz

Tabulka 1: Lidé ve věku 61+ s oprávněním podnikat jako fyzická osoba

všichni 61+

FOP/obyv.

podíl na celku

Praha

30%

18%

JHČ

19%

6%

JHM

18%

10%

KV

19%

3%

HK

19%

6%

LI

23%

5%

MSK

15%

9%

OL

16%

5%

PA

17%

4%

PL

19%

6%

STČ

19%

12%

UL

15%

6%

VYS

15%

4%

ZL

17%

5%

celkem

19%

100%

Zdroj: www.informaceofirmach.cz

Profil společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního a Nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIF – Czech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Od roku 2012 také provozuje registr finančních poradců ELIXIR, který nabízí komplexní data o profesní historii finančních poradců.

Vedle toho poskytuje CRIF – Czech Credit Bureau i řadu dalších služeb, a to jak bankám a finančním institucím, tak i ostatním komerčním subjektům nebo veřejné správě. Jde o nástroje pro řízení úvěrových rizik, řešení proti podvodům, nástroje pro hodnocení ekonomické situace společností, podnikatelů, municipalit, bytových družstev či neziskových organizací pod značkou iRating. Prostřednictvím aplikace Cribis poskytuje komplexní ekonomické informace o českých a slovenských firmách, detailní údaje o jejich vlastnických vazbách a data z katastru nemovitostí ČR.

CRIF – Czech Credit Bureau, a. s., byla založena v roce 2000 pod původním názvem CCB – Czech Credit Bureau. V únoru roku 2013 přijala jméno mateřské skupiny, která je od roku 2005 jejím jediným akcionářem. Na Slovensku působí prostřednictvím své sesterské společnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o.

Webový odkaz: www.crif.cz

Portál www.informaceofirmach.cz

Portál slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu. Užitečnou pomůckou pro rychlé prověření podnikatelského rizika hledané firmy je barva vícezdrojového Semaforu Cribis ukazující míru vážnosti známých varovných informací k danému subjektu. Přehlednou orientaci o vazbách na vyhledanou firmu poskytnou uživatelům tabulkové přehledy subjektů napojených na danou firmu sestavené z několika desítek různých informačních zdrojů. Pro zjištění finanční situace hledané firmy je na portálu zveřejněn graf ukazující vývoj jejích tržeb a zisků nebo ztrát od roku 2011 do současnosti.

Webový odkaz: www.informaceofirmach.cz

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3