INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Gala 1Dovedete si představit zdravou stravu bez ovoce, bez čerstvých domácích jablek a hrušek? Patří k nám odnepaměti, dodávají nám zdraví, krásu a ovocné zahrady českému venkovu nenapodobitelný ráz. Plní však i neméně důležité ekonomické a sociální funkce. Hovořili jsme o tom s předsedou Ovocnářské unie ČR Ing. Martinem Ludvíkem.

Co je hlavním posláním a cílem Ovocnářské unie v České republice?

Ovocnářská unie ČR je nevládní profesní sdružení pěstitelů ovoce a ovocných školkařských výpěstků, kterých, prostřednictvím regionálních ovocnářských unií, sdružujeme téměř 600. Naši členové obhospodařují 86 % ploch produkčních sadů v ČR. Naším cílem je propagace tuzemského ovocnářství a školkařtví a hájení zájmů našich pěstitelů zejména u vládních institucí. Dále je to spolupráce s dalšími nevládními organizacemi či výzkumem a univerzitami. Zabýváme se také poradenstvím, organizací školení, zájezdů a vydáváním periodik pro naše členy.

Ludvik

Jak se vám daří záměry naplňovat?

Myslím, že se nám to daří, svědčí o tom i rostoucí zájem o členství v naší unii. Samozřejmě naše činnost a její výsledky jsou také úměrné našim personálním a finančním možnostem. Vážíme si především pozitivního vnímání české produkce většinou spotřebitelů, což dávají často najevo při nákupech tuzemského ovoce.

Ovocných sadů ubývá a některé stárnou. V čem vidíte hlavní příčiny?

Největší slabinou našeho ovocnářství je přestárlost velké části sadů. Máme zhruba 6000 hektarů ovocných sadů starších dvaceti let, kde klesají výnosy a je tam větší podíl ovoce jen na zpracování. Za poslední roky bylo z naší krajiny zlikvidováno na 3500 hektarů ovocných sadů a obnovila se jen necelá třetina. Tento propad zatím nemá zásadní vliv na produkci, jelikož nové moderní sady mají výrazně vyšší výnosy i kvalitu ovoce. Pěstitelé museli k tomuto kroku přistoupit pod tvrdým ekonomickým tlakem, kdy snížit náklady na kilogram ovoce lze jen zvýšením výnosu, tedy vybudováním nových sadů. Dva a půl roku po zavedení embarga na vývoz ovoce z EU do Ruska klesly ceny a pěstitelé se tomu musí přizpůsobit. Největší podíl ovoce se u nás prodává v obchodních řetězcích a ty tak tlačí na nízké ceny právě v momentě, kdy není náhradou za ruský trh ovoce v takové míře kam z Evropy vyvézt.

O tom, že domácí ovoce je pro české spotřebitele to nejlepší, čím si mohou zpestřit a zkvalitnit svůj jídelníček, není pochyb. Které jeho přednosti byste především vyzdvihl?

Tuzemské ovoce sklízíme v té nejlepší konzumní zralosti a tím, že je není nutné dlouho převážet a skladovat, je beze sporu chutnější. Našemu organizmu je navíc nejbližší ovoce mírného pásma, které umí naše tělo nejlépe využít. Jde o celou řadu vitamínů, minerálů nebo třeba o vlákninu. Konzumací domácího ovoce také pomáháme životnímu prostředí, které velmi zatěžuje doprava, která v případě spotřeby domácího ovoce z velké části odpadá. Konzumace čerstvého ovoce je pro organizmus nenahraditelná, i když se nás reklamy výrobců různých potravinových doplňků snaží přesvědčit o opaku.

I ovoce prochází módními trendy a obliba druhů a odrůd kolísá. O co mají Češi největší zájem?

Češi milují jablka. Každý z nás za rok sní téměř 23 kg jablek, což je skoro třetina spotřeby veškerého ovoce. I když celková spotřeba ovoce je u nás z evropského hlediska stále mírně pod průměrem, tak ve spotřebě jablek patříme k těm nejlepším. Roste také spotřeba švestek, hrušek a některých druhů drobného ovoce. Naopak spotřeba banánů spíše v posledních letech stagnuje.

Rozvíjí se i ekologické ovocnářství?

Ekologické ovocnářství je evropským trendem a zájem o ovoce a zpracované produkty je stále v centru pozornosti a poptávka roste, zejména na západních trzích. Je to pro naše ovocnáře velká výzva, kterou však zatím plně nevyužili. Ekologických sadů je v ČR velké množství, ale produkce bioovoce z nich je stále malá. To potvrzují i statistiky Ministerstva zemědělství ČR. Pěstitelé nevyužívají plně všech moderních pěstitelských technologií dostupných v ekologickém ovocnářství, které by vedly k produkci takového ovoce. Někteří se soustředí více na čerpání dotací než dobré zpeněžení bioprodukce.

Odhadnete, jak se projeví letošní tuhá zima na stromech a keřích, jaká bude nabídka v letošním roce?

Letošní průběh zimy, konkrétně lednové počasí, je typickou zimou pro naše podnebí. Příroda je na takové počasí nastavena a neznamená to žádný problém. Stromy jsou v hlubokém zimním spánku, tzv. dormanci, a ani teploty kolem -20 °C jim nevadí. Naopak při takové zimě dojde k redukci přezimujících chorob a škůdců. O výši letošní sklizně ale rozhodne spíše až jarní počasí, zejména při květu a těsně po něm, kdy naši úrodu často v posledních letech poškozují pozdní jarní mrazíky. Dělat v tuto chvílí nějaké předpovědi letošní úrody nelze, jsme velmi závislí na přírodě a počasí, což je na jednu stranu rizikové a zároveň krásné.

Co byste si jako předseda Ovocnářské unie nejvíc přál?

Přál bych si, aby se situace v ovocnářství stabilizovala, aby dále neklesaly výměry sadů a rostla produkce, jelikož stále více než polovinu čerstvého ovoce mírného pásma musíme k nám dovážet. Ovocnářství je hodně rizikové, takže si rovněž přeji, aby k nám byla příroda nakloněná a abychom třeba také měli dostatek sezonních pracovníků na sklizeň ovoce, kterých je nedostatek. Ty na rozdíl třeba od pěstitelů řepky či obilí neumíme nahradit mechanizací. Rovněž si přeji, aby k české produkci byl nadále spotřebitel vstřícný a při nákupu ji preferoval, čímž pomůže i naší krajině, v které zůstanou ovocné sady, které tak krásně na jaře kvetou.

ptal se Pavel Kačer



Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3