INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Kotlíkové dotace a pokles cen povzbudily zájem o zemní plyn. V distribuční síti společnosti GasNet se v loňském roce snížil počet neaktivních přípojek o 941. V přepočtu na objem vypouštěného prachu se díky tomu do ovzduší vypustilo až o 282 tun prachu méně.

„K úbytku mrtvých přípojek dochází po několika letech naší snahy o propagaci nízkoemisních kotlů a vytápění. Jednoznačně jde o pozitivní signál, že kotlíkové dotace mají svůj efekt. Je zřejmé, že celková dotace na kotel a související úpravy jsou pro domácnosti velkou příležitostí,“ uvedl Jan Valenta, předseda jednatelů společnosti GasNet.

Právě letošní zima a časté smogové situace opět ukázaly na to, jak široký hospodářský, ekologický a celospolečenský rozměr má podpora oživování mrtvých přípojek. Z pohledu domácností má přitom zemní plyn oproti všem ostatním konkurenčním palivům a způsobům vytápění tu výhodu, že je téměř všude dostupný a přechod na jeho užití je rychlý, jednoduchý a laciný.

Počet mrtvých přípojek začal klesat v loňském roce právě v souvislosti s kotlíkovými dotacemi. Je to pozitivní změna, protože distributor GasNet ve své síti eviduje celkem 324 tisíc neaktivních přípojek.

Jiří Horák z Vysoké školy báňské odhaduje, že každý starý kotel na tuhá paliva ročně vypustí do ovzduší přibližně 50 až 300 kg prachu. Podle odhadů Ministerstva životního prostředí ČR je v domácnostech po celé České republice přes 350 tisíc zastaralých uhelných kotlů, které bude potřeba vyměnit. V loňském roce si plynový kondenzační kotel s využitím dotací nově pořídilo okolo 3500 domácností.

„Jen náš zákaznický servis každý měsíc registruje 200 nových zájemců o využití komplexní nabídky na výměnu stávajícího kotle na tuhá paliva za nový plynový. Do budoucna očekáváme výrazný trend omezování kotlů na tuhá paliva u tisíců domácností. Už dnes máme uzavřené smlouvy na komplexní řešení výměny kotle s lidmi, kteří teprve budou žádat o dotaci v druhé výzvě,“ doplnil J. Valenta.

Společnost GasNet je součástí energetické skupiny innogy. Provozuje distribuční plynárenskou síť na celém území České republiky s výjimkou Prahy a Jihočeského kraje. Celkově jde o téměř 64 tisíc kilometrů plynovodů a 2,3 milionu odběrných míst.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3