INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jobstack it ilustrační 5IT pracovníci jsou v současnosti jedním z nejvíce nedostatkových zboží na trhu práce. Sehnat člověka, který tomuto oboru opravdu rozumí, není nic jednoduchého a v závislosti na tom se pochopitelně pohybují platy v tomto odvětví.

Ty podle výzkumu společnosti Hays vzrostly v minulém roce vzrostly až o 5 %. Do budoucna se také podle odborníků očekává další nárůst poptávky po IT zaměstnancích.
Zejména po skončení krize platy IT odborníků rostou poměrně rychlým tempem. Za těchto posledních pár let se platy zvýšily o 30 až 50 %, ale můžeme se setkat i s výjimkami, kterým se plat zvýšil ještě více. „Předpokládám, že v dalších letech bude zvyšování pokračovat, ale již nebude tak rychlé a firmy se více zaměří na ostatní motivační faktory a benefity,“ říká Jan Silber, zakladatel projektu Jobstack.it
Platy se samozřejmě liší na různých pozicích napříč IT spektrem. Nejvíce si pochopitelně vydělají lidé na vysokých liniových pozicích, jako jsou ředitelné a manažeři jak v oblastech vývoje, tak projektového managementu či administrace, jejichž hrubé mzdy se mohou pohybovat okolo 100 tisíc měsíčně a více. Situace je odlišná také regionálně.
Špatně na tom nejsou ani projektoví manažeři a velmi se jim blíží seniorní pozice v oblasti vývoje jako jsou weboví architekti nebo vývojáři NET., C ++ nebo Java. Java vývojář si po třech letech praxe může vydělat až 80 tisíc hrubého měsíčně, po pěti letech praxe si ještě může přilepšit i o 20 tisíc. „Poslední dobou jsou velmi žádaní, a tedy i dobře placení scrum masteři a dobře hodnocení jsou i konzultanti specializovaní na určité technologie, například SAP,“ dodává Jan Silber, zakladatel projektu Jobstack.it. O něco méně, i když stále velmi dobře, si pak vydělávají pracovníci technické podpory nebo projektoví koordinátoři.

Nejhůře ze západu, nejlépe z východu

Co se týče srovnání platů s jinými zeměmi, je trend podobný jako všude jinde. „Dalo by se říci, že jsme na tom nejhůře ze západních zemí a nejlépe z těch východních,“ vysvětluje Silber. Je to i důvod, proč od nás hodně lidí odchází pracovat na západ, především do Rakouska, Německa a Anglie. Směrem na západ se platy v IT pohybují o 30 až 50 % výše než u nás a dostaneme-li se až k USA, zaznamenáme ještě o několik desítek procent více oproti západní Evropě.
„Z pohledu odměňování je IT na prvních místech mezi všemi obory. Samozřejmě v každém oboru se najdou špičky, které jsou na tom platově lépe, ale v průměru je na tom IT nejlépe. Protože už se dnes téměř nenajde obor, který by se bez IT obešel, očekáváme stále se zvyšující poptávku,“ dodává Silber z Jobstack.it
A na co takového IT odborníka nalákat? Podle výzkumu společnosti Hays jsou nejoblíbenějšími benefity v tomto oboru hlavně možnost home office nebo flexibilní pracovní doba.

Práce je dost i pro ty méně zkušené

Práce v IT je zkrátka velmi dobře placená, na druhou stranu však nejde o procházku růžovou zahradou. IT specialisté často pracují velmi tvrdě, je zde potřeba zejména analytické myšlení a systematičnost. Zaměstnavatelé těchto specialistů v poslední době kladou důraz také na schopnost týmové práce. V zásadě můžeme rozlišit dva typy zaměstnavatelů. „Ten první preferuje zkušené lidi, tedy především seniorní odborníky s bohatou praxí. Druhý typ přijímá i zaměstnance, kteří velkou praxi nemají, a zaměřuje se spíše na chuť do práce a motivaci se učit. Oba přístupy mají svá pro a proti,“ říká Silber.

O Jobstack.it

Jobstack.it je nový projekt, který si klade za cíl vytvořit jednotné místo pro střetávání nabídek a poptávek práce v oblasti IT. Na webu Jobstack.it, který vznikl v červenci 2017, je možné inzerovat pracovní nabídky a podle vlastních preferencí v nich vyhledávat. Zájemce o práci si tak může vyhledat nabídku například podle platového ohodnocení, typu vykonávané práce, velikosti firmy, možného termínu nástupu či svých dovedností. Kromě toho je součástí služby také poradenská činnost pro firmy i uchazeče o zaměstnání. Tvůrci projektu Jobstack.it jsou Jan Silber, specialista na IT a management, David Salač, CEO ve společnosti APSAZ Consulting a Kateřina Prášilová, odbornice v oblasti HR, talent sourcing manager.

Více informací na: https://www.jobstack.it/ 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3