INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

szurman000 0186Letos uplyne 15 let od přijetí Národní politiky kvality.

Takřka každý měsíc přinášíme informace o kvalitě v tom nejširším a nejrozmanitějším pojetí. Představujeme spolehlivé výrobky z různých oborů, nové služby, publikujeme rozhovory s osobnostmi, které na poli kvality něco dokázaly. Ani květnové vydání Prosperity není výjimkou. O rozhovor a rekapitulaci úspěšných aktivit uplynulých 15 let, které se ke kvalitě váží, jsem požádala JUDr. Ing. Roberta Szurmana, státního tajemníka v Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a předsedu Rady kvality ČR při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

Rada kvality ČR má za sebou řadu úspěšných let, během kterých se snažila aktivně prosazovat do praxe myšlenky týkající se kvality výroby a služeb a napomáhat správnému vnímání slova kvalita odbornou podnikatelskou i širokou veřejností. Čím se lišily začátky vaší práce od systémových kroků dnes?

Rada kvality ČR byla ustavena na základě usnesení vlády č. 458 z roku 2000, o Národní politice podpory jakosti, dnes kvality. Bylo rozhodnuto, že Rada kvality ČR bude působit při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Úkoly Rady kvality ČR byly formulovány v obsáhlém strategickém dokumentu, který jednoznačně stanovil, že vedle konkrétních aktivit, souvisejících s přípravou vstupu České republiky do Evropské unie, bude působit na subjekty podnikatelského i veřejného sektoru tak, aby se péče o kvalitu stala nedílnou součástí jejich strategických rozhodnutí i každodenní praxí. Nemyslím si tedy, že by se současná praxe v činnosti Rady kvality ČR nějak lišila od začátku jejího působení. Pravdou však je, že se podmínky pro práci Rady kvality ČR v průběhu uplynulých patnácti let měnily a ne vždy byl význam Rady kvality ČR a jejích aktivit doceňován.

Jak zejména charakterizovat činnost Rady kvality ČR? Čím je užitečná pro českou ekonomiku?

V letošním roce uplyne 15 let od přijetí Národní politiky kvality. Výčet všech aktivit Rady kvali-ty ČR a přínosu pro české hospodářství za toto uplynulé období by představoval samostatný článek. Uvedu proto jen několik víceméně statistických údajů

 Rada kvality ČR vydala 50 publikací z oblasti kvality a společenské odpovědnosti v publikační řadě Průvodce řízením kvality, vedle toho další aktuální publikace. Každoročně vydává publikaci Národní program kvality, který představuje plán činností orgánů veřejné správy, podnikatelských uskupení i jednotlivých organizací v daném kalendářním roce.

 Realizuje Národní cenu kvality podle zásad modelu EFQM (usnesení vlády číslo 806 z ro-

ku 2001).

 Praxi nabídla Národní cenu ČR za společenskou odpovědnost.

 Uskutečňuje Program Česká kvalita (usnesení vlády č. 685 z roku 2002).

 Při Národním středisku podpory kvality, výkonném orgánu Rady kvality ČR, působí Konzultační středisko statistických metod.

 Do života uvedla v České republice model CAF určený pro organizace veřejného sektoru.

 Rada kvality ČR podporuje certifikaci systémů řízení (normy ISO), vytvořila jako první v EU model akreditované certifikace HACCP a model akreditované certifikace CoC (spotřebitelský řetězec dřeva), vytvořila národní normu certifikace CSR (ČSN 010391).

 Při České společnosti pro jakost působí Centrum excelence (aplikace modelu EFQM v podnikatelské i veřejné sféře).

 Spolu s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR provádí průzkumy chování podnikatelů a spotřebitelů v oblasti kvality.

 Rada kvality ČR je iniciátorem vzniku Charty kvality ČR, kterou již podepsalo více než sto organizací.

 V rámci Rady kvality ČR působí 17 odborných sekcí, jejichž úkolem je realizovat záměry Rady kvality ČR v konkrétních podmínkách a aktivitách (vzdělávání, ochrana spotřebitele apod.).

O čem je kvalita ve firmách v dnešní době? Je více o moderním řízení, kreativním rozhodování, nebo o osvětě a důsledné kontrole? Nebo je kvalita již čímsi nadčasovým, vizí o investicích do výzkumu a vývoje?

Kvalita výrobků a služeb stále více rozhoduje o úspěšnosti podnikání. Přetlak nabídky produktů nad poptávkou ve světě roste a stále více bude platit, že co nebude kvalitní, bude neprodejné. Kvalita v podnikání je stále komplexnějším požadavkem, takže systém řízení kvality musí být neoddělitelnou složkou řízení firmy. Požadavky na kvalitu vedou k potřebě neustálého vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců, mění se i způsoby kontroly kvality. Například klasická podoba kontroly kvality výrobku, jejíž těžiště bylo na výstupní kontrole, dostává podobu, kdy je pracovník v každé fázi výroby zároveň „kontrolorem“ ručícím nejen za práci svou, ale zároveň osobou zabraňující pokračovat ve špatné práci předcházející. Na pracovištích se vytvářejí „kroužky kvality“, které problémy kvality řeší a navrhují potřebné změny.

            Kvalita je samozřejmě i věcí výzkumu, vývoje a investic. Zaostání ve výzkumu a vývoji, které způsobí, že výrobek či služba není svými parametry na úrovni doby a nesplňuje současné požadavky zákazníka, znamená, že se výrobek stane nekvalitním. Kvalita vyžaduje zmíněné investice, protože přísné požadavky na produkt často nutí k automatizaci a robotizaci výroby, díky níž dosáhneme přesnosti rozměrů a výkonnosti.

Značné aktivity na poli kvality, alespoň podle výsledků Národní ceny kvality ČR, vyvíjejí organizace veřejné správy. Je to celkem zajímavý trend, který může mít velké pozitivní důsledky na mezilidské vztahy ve smyslu občan a úředník. Jak to vidíte?

Organizace veřejné správy, ale zejména organizace místní a regionální samosprávy, se v minulých letech dostaly pod značný dvojí tlak. K obvyklým nárokům občanů na lepší a rychlejší vyřizovaní jejich problémů a stížností přibyly u samosprávy požadavky na převzetí dalších agend, které doposud zajišťoval stát nebo vyplynuly z nové legislativy, přičemž finanční prostředky nebyly adekvátně navýšeny. U organizací státní správy zesílil tlak na úspory a škrty v rozpočtech. To může být – dle mého mínění – jedním z impulzů pro zájem subjektů o racionálnější řízení agend, hledání slabých článků a vytváření správných strategií postupu v dalších letech. Zavádění např. modelu CAF je pro tyto účely neocenitelnou pomůckou. Zejména organizace místní a regionální samosprávy mají značný zájem o modely řízení spojené se společenskou odpovědností, které přispívají především ke zlepšení styku úředník – občan.

            Krajské úřady dnes silně podporují rozšíření myšlenky společenské odpovědnosti do organizací veřejné správy, obcí a firem působících v kraji. Pozorujeme to například na větším zájmu o soutěž Cena hejtmana za společenskou odpovědnost pořádnou kraji pro zmíněné subjekty ve spolupráci s Radou kvality ČR, která pro tuto soutěž připravila statut a propozice. Cena hejtmana za společenskou odpovědnost je organizována v Moravskoslezském a Plzeňském kraji, připravuje se v Ústeckém kraji a kraji Vysočina.

V březnu podepsalo MPO ČR rukou ministra Jana Mládka s Radou kvality ČR Memorandum o spolupráci v oblasti Národní politiky kvality, společenské odpovědnosti a odpovědného podnikání. O čem v praxi tento krok bude?

Předmětem Memoranda je především rozšířit dosavadní spolupráci se záměrem prohloubit vzájemnou informovanost a aktivně prosazovat společné zájmy v oblasti Národní politiky kvality, zejména v otázkách společenské odpovědnosti a odpovědného podnikání s ohledem na Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice, který v loňském roce přijala Vláda ČR.

Další nedávnou aktivitou, která se odehrála na půdě ministerstva a v součinnosti s Radou kvality, byl akt vzniku Národní sítě Global Compact ČR, čímž naše země vstoupila do největší platformy společenské odpovědnosti na světě. Co si od toho slibujete?

Ano, největší platforma společenské odpovědnosti na světě, Global Compact, která funguje pod záštitou OSN, vstoupila 2. dubna 2015 do České republiky. Slavnostní akt vzniku Národní sítě Global Compact ČR se uskutečnil na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR pod patronací ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a za přítomnosti samotného ředitele a zakladatele United Nations Global Compact Georga Kella.

            Národní síť tuzemským firmám přináší šanci na sdílení a přenos mezinárodního know-

-how, výměnu zkušeností se světovými leadery, cenné kontakty a zisk celosvětové prestiže. Nefinanční reporting dle UN Global Compact je navíc kompatibilní s připravovanými direktivami EU, a firmám tak výhledově ušetří velké množství práce. Naskytl se tak prostor a výhodný potenciál inspirace pro všechny zúčastněné strany.

otázky připravila Eva Brixi

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3